Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Έγκυος και διατροφή: Μικρά μυστικά για εγκύους

Η εγκυμοσύνη, όπως και η γαλουχία, αποτελούν τις περιόδους της ζωής σας με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να φροντίζετε την ποιότητα της διατροφής σας ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αυτές, για να διασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας, σύμφωνα με τον Εθνικό διατροφικό Οδηγό για γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες και το Ινστιτούτο Prolepsis.

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης, όσο και για την υγεία του μωρού:

Συμβάλει στην φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη του εμβρύου και στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Για παράδειγμα, ο πρόωρος τοκετός, καθώς και το χαμηλό ή το υψηλό βάρος της γέννησης, σχετίζονται πολλές φορές από την κακή διατροφή της μητέρας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί, επίσης, η σημασία της διατροφής της εγκύου για την υγεία του μωρού στα μετέπειτα στάδια της ζωής του. Συγκεκριμένα, η διατροφή της επιδρά στο έμβρυο και επηρεάζει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά την ενήλικη ζωή του.

Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να έχετε καλύτερο έλεγχο της αύξησης του σωματικού σας βάρους.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά οι διατροφικές συστάσεις ή αλλιώς μικρά μυστικά όπως τα ονομάζουμε εμείς, ανά ομάδα τροφίμων για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Απλά πατήστε επάνω στη λέξη που σας ενδιαφέρει και δείτε τους αναλυτικούς πίνακες.

Διατροφικές συστάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με τις συστάσεις κατά την αναπαραγωγική ηλικία. (βλ. Πίνακα)

Λαχανικά ΦρούταΔημητριακά & Πατάτες Γάλα & Γαλακτοκομικά Κόκκινο & Λευκό κρέαςΑυγά – Ψάρια & Θαλασσινά Όσπρια – Λίπη & έλαια, ελιές, ξηροί καρποί ΥγράΟινοπνευματώδη ποτάΑλάτιΠροστιθέμενα σάκχαρα

Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής


Πηγή