Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Βάρος στην εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Πού οφείλεται το επιπλέον βάρος, που παίρνω στην εγκυμοσύνη;

Είναι φυσικό κατά τη διάρκεια της κύησης να πάρετε βάρος το οποίο στο τέλος της κύησης οφείλεται κατά προσέγγιση:

• 3,5 κιλά στο μωράκι
• 3,7 κιλά στο λίπος, που αποθηκεύει το σώμα σας, ώστε να υποστηρίξει το θηλασμό
• 2 κιλά στο επιπλέον αίμα, που παράγει ο οργανισμός σας
• 1,6 κιλά στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας σας, η οποία εκτός κύησης ζυγίζει κανονικά περίπου 100 γραμμάρια!
• 1,2 κιλά στον πλακούντα
• 1,2 κιλά στο αμνιακό υγρό
Σύνολο: λίγο πάνω από 13 κιλά

Επομένως αν πάρω περίπου 13 κιλά στην εγκυμοσύνη είναι καλά;

Η απάντηση δεν είναι πάντα καταφατική σε αυτήν την ερώτηση. Για να ακριβολογούμε, το βάρος, που ενδείκνυται να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαρτάται από το αρχικό σωματικό σας βάρος.
Το ιδανικό σωματικό βάρος συναρτάται από το ύψος. Έτσι με βάση έναν μαθηματικό τύπο υπολογίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI ).

Ανάλογα με τον BMI οι γυναίκες (και οι άνδρες φυσικά) χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
• Λιποβαρείς (BMI < 18,5 Kg/m¬2)
• Φυσιολογικού βάρους ή Νορμοβαρείς (BMI 18,5 – 24,9 Kg/m¬2)
• Υπέρβαρες (BMI 25 – 29,9 Kg/m¬2)
• Παχύσαρκες (BMI > 30 Kg/m¬2)

Σε αδρές γραμμές, οι λιποβαρείς γυναίκες μπορούν ακινδύνως να πάρουν 12 με 18 κιλά στην εγκυμοσύνη, ενώ αντίστοιχα οι νορμοβαρείς 11 με 14 κιλά, οι υπέρβαρες 6 με 11 κιλά και οι παχύσαρκες 5 με 9 κιλά.

Γενικά μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος αναμένεται να πάρει περίπου 1 με 2 κιλά κατά το πρώτο τρίμηνο και ½ με 1 κιλό κάθε εβδομάδα για το υπόλοιπο της κύησης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να προσέχω το βάρος μου κατά την εγκυμοσύνη;

Πολλά έχουν γραφτεί για τη σημασία της διατήρησης του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τα ίδια ισχύουν και για την εγκυμοσύνη, η οποία όμως είναι μια περίοδος με ένα επιπλέον ιδιάζον χαρακτηριστικό: το σώμα υπόκειται σε αλλαγές, οι οποίες είναι αφενός θεαματικές, αφετέρου εκτυλίσσονται εντός ενός εξαιρετικά σύντομου χρονικού διαστήματος. Έτσι η όποια δυσμενής επιρροή του βάρους στην υγεία της γυναίκας θα μπορούσαμε να πούμε, πως «πολλαπλασιάζεται».

Σύμφωνα άλλωστε με τις διεθνείς στατιστικές η υπερβολική πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης παθολογιών. Συγκεκριμένα:
Αιμορροΐδες
Κιρσοί κάτω άκρων
Οσφυαλγία
• Υπέρταση κύησης και προεκλαμψία
• Διαβήτης κύησης

Επομένως, αν πάρετε περισσότερο βάρος απ’ όσο ενδείκνυται, κινδυνεύετε να μετατρέψετε μια κατάσταση υγείας, όπως είναι η εγκυμοσύνη, σε μια κατάσταση παθολογίας.

Επιπροσθέτως, η υπερβολική πρόσληψη βάρους κατά την κύηση συνδέεται και με προβλήματα αισθητικής φύσεως, όπως είναι οι ραγάδες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε, πως όσο περισσότερο βάρος πάρετε κατά την εγκυμοσύνη, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το χάσετε μετά από αυτήν.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το βάρος μου στα επιθυμητά επίπεδα κατά την εγκυμοσύνη;

Σε γενικές γραμμές δεν ενδείκνυται να χάστε βάρος κατά την διάρκεια της κύησης, αν είστε υπέρβαρη, αλλά να δώσετε βάση στη σωστή διατροφή.

Αρωγός στην προσπάθειά σας να διατηρήσετε το βάρος σας στα επιθυμητά επίπεδα είναι και η ελαφρά σωματική άσκηση, εφόσον φυσικά δεν υφίστανται αντενδείξεις.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy98157 = 'care' + '@'; addy98157 = addy98157 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text98157 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text98157); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  


Πηγή