Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Είναι φυσιολογικό να έχει κόκκινα μάγουλα το μωρό;

Παλαιότερα τα ροδαλά μάγουλα σε ένα μωρό θεωρούνταν υγεία.Όμως η ερυθρότητα μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα και να απoτελεί ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα μωράκι μπορεί να έχει κόκκινα μάγουλα όταν ερεθίζεται το δέρμα του από τροφές, από σάλια εξαιτίας κυρίως της οδοντοφυΐας ή επειδή τρίβεται σε υφάσματα συνθετικά. Συχνός λόγος είναι η ατοπική δερματίτιδα, που χαρακτηρίζεται από ευαίσθητο δέρμα με έντονη ξηροδερμία ανάλογα με την εποχή (επιδεινώνεται τους χειμερινούς μήνες).

Αντιμετωπίζεται, στην πρώτη περίπτωση, με συχνό πλύσιμο με νερό μετά το γεύμα του μωρού, και στη δεύτερη περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση μαλακτικών κρεμών για ξηρά ατοπικά δέρματα με ή χωρίς κορτικοστεροειδή (η χρήση της κορτιζόνης ενδείκνυται σε βαριές μορφές ατοπικής δερματίτιδας σε έξαρση).

Επίσης, όταν βλέπετε ότι τα μαγουλάκια παραμένουν κόκκινα για αρκετή ώρα, μετρήστε του τη θερμοκρασία για να διαπιστώσετε αν έχει πυρετό ή όχι. Αν η θερμοκρασία του είναι φυσιολογική και το παιδί δεν φαίνεται να έχει άλλο σύμπτωμα, όπως φαγούρα ή άλλη ενόχληση που δεν υποχωρεί, τότε το μωρό είναι σε πολύ ζεστό περιβάλλον ή είναι πολύ ζεστά ντυμένο.

Καλό είναι να παρακολουθήσετε πότε εμφανίζεται η ερυθρότητα στα μάγουλα του μωρού για να μπορείτε να αποκλείσετε κάποια ενδεχόμενα. Θα πρέπει για παράδειγμα να δείτε αν το μωρό ξυπνάει με μάγουλα κατακόκκινα, αν παραμένουν κόκκινα  ή αν υποχωρεί και πότε η ερυθρότητα.

Αν δεν μπορείτε να κατανοήσετε τους λόγους που τα μάγουλα παραμένουν κόκκινα ή  το μωρό είναι κακόκεφο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.


Πηγή