Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Μωρό και κολικοί: Πώς αντιμετωπίζονται

Μωρό και κολικοί: Πώς αντιμετωπίζονται

Οι κολικοί είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της φροντίδας ενός νεογέννητου μωρού.

Οι αιτίες παραμένουν ασαφείς, υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι πηγάζουν από γαστρεντερικά ενοχλήματα.

Πώς αντιμετωπίζονται όμως οι κολικοί;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε προ ετών ανάλυση μερικών μελετών, σε μία από τις οποίες είχαν εξεταστεί 68 υγιή βρέφη, ηλικίας 2 έως 8 εβδομάδων που υπέφεραν από κολικούς.

Οι ερευνητές χώρισαν τα μωρά σε δύο ομάδες και έδιναν στη μία ζεστό ή δροσερό χαμομήλι και στην άλλη σκέτο νερό.

bigstock beautiful little baby 84100847

Όπως έγραψαν οι ερευνητές, κάθε φορά που τα μωρά είχαν κολικούς, είχαν συστήσει στους γονείς τους να τους δίνουν ένα μπιμπερό με 150 ml χαμομήλι ή νερό, αλλά μέχρι 3 φορές την ημέρα.

Έπειτα από μία εβδομάδα, το 57% των γονέων των βρεφών που έπιναν χαμομήλι είπαν πως οι κολικοί μειώθηκαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των βρεφών που έπιναν νερό ήταν 26%. Σε καμία ομάδα δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες από την κατανάλωση των ροφημάτων.

Οι ειδικοί λένε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο χαμομήλι είναι σπάνιες, αλλά ένας τρόπος για να βεβαιωθούν οι γονείς των βρεφών πριν τους δώσουν το ρόφημα είναι να τρίψουν λίγο στο δέρμα τους. Εάν το δέρμα δεν κοκκινίσει, λογικά θα είναι ασφαλές για να το πιει το νεογέννητο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, το χαμομήλι καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων, ενώ ποικίλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει πως αποτελεί ένα χρήσιμο, απλό, φθηνό και αρκετά αποτελεσματικό «φάρμακο» κατά των κολικών.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr