Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Οφέλη από τη γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Οφέλη από τη γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως και για έναν απλό άνθρωπο, έτσι και για μία μέλλουσα μητέρα, τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά, αφού η τακτική, αλλά πάντα ήπια άσκηση είναι ευεργετική τόσο για τη μαμά, όσο και για το έμβρυο.

Χαρίζει ευεξία και ζωτικότητα και βοηθάει το σώμα να ξαναβρεί τη φόρμα του, αμέσως μετά τη γέννα, αλλά πάνω απ’ όλα αποδίδει καλύτερα στον τοκετό.

Πιο συγκεκριμένα η γυμναστική έχει πέντε πολύ σημαντικά οφέληστο γυναικείο σώμα και όχι μόνο:
• Δυναμώνει τους μυς και βελτιώνει την ευλυγισία των συνδέσμων και των αρθρώσεων, αυξάνοντας την αντοχή και την ευλυγισία σας.
• Μειώνει τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως είναι οι κράμπες, τα πρηξίματα, οι πόνοι της πλάτης και της μέσης και η δυσκοιλιότητα.
• Δυναμώνει τους μύες της λεκάνες, έτσι ώστε αντέχετε το βάρος του εμβρύου, και σας προετοιμάζει για τη δοκιμασία του τοκετού.
• Τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά με το μωράκι σας και επιπλέον βοηθάει να ξαναβρείτε τη φόρμα σας αφού γεννηθεί το μωρό!
• Και τέλος οι ορμόνες που απελευθερώνονται την ώρα της γυμναστικής προκαλούν ψυχική ανάταση και ευφορία, όχι μόνο σε εσάς αλλά και στο ίδιο το έμβρυο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα 15 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα και να αυξήσετε τη διάρκειά του ανάλογα με τις αντοχές σας. Πρέπει να περιορίσετε την έντονη αεροβική άσκηση σε περιόδους των 15-20 λεπτών. Μπορείτε να συνεχίσετε με ηπιότερη άσκηση για 30-60 λεπτά ανάλογα με το πόσο γυμνασμένη είστε.

Προσοχή όμως, πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, για την συχνότητα της γυμναστικής. Ειδικά οι μαμάδες που περιμένουν περισσότερα από ένα μωράκια, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές.

 

 

Πηγή: mothersblog.gr