Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη: Επηρεάζει τη μελλοντική υγεία του παιδιού;

Πολλές μέλλουσες μητέρες ανησυχούν ότι ενδεχομένως επηρεάζουν αρνητικά το μωρό τους επειδή… τρώνε για δύο.

Οι επιστήμονες παρουσιάζονται όμως καθησυχαστικοί, αφού τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν είναι κάπως μεγάλη, δεν συνδέεται με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία διαπίστωσαν ότι μόνο η ακραία αύξηση του βάρους επηρεάζει αρνητικά τη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 3.781 γυναίκες που γέννησαν στη Σκωτία μεταξύ 1950 και 1956 και κατόπιν μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό των παιδιών τους έως και το 2011. Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heart, η αύξηση του βάρους της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη είχε πολύ μικρή επίδραση στις πιθανότητες να πάθει αργότερα το παιδί έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να χάσει τη ζωή του πριν κλείσει τα 60. Μεγαλύτερη ήταν η επίδραση για τέτοιες αρνητικές εκβάσεις από τον τρόπο ζωής του ίδιου του παιδιού παρά από τη μητέρα του.

«Μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, όταν δηλαδή η μητέρα πήρε πάρα πολλά κιλά, παρατηρήσαμε μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού στο ενήλικο πια παιδί της, ωστόσο όταν συνυπολογίσαμε τις συνήθειες του ενήλικα (π.χ. δείκτης μάζας σώματος) η διαφορά εξαφανίστηκε» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Sohinee Bhattacharya.

«Η μελέτη αυτή μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα δημόσιας υγείας: Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για το βάρος της μητέρας μας στην εγκυμοσύνη, εάν όμως ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι δυνατό να μετριάσουμε πιθανές αρνητικές επιδράσεις» τονίζει η Bhattacharya.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν εξέτασε τις αρνητικές επιδράσεις της αύξησης του βάρους στην υγεία της ίδιας της μητέρας και αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούν οι γυναίκες είναι ότι παίρνοντας πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη τους θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης:

Κιλά εγκυμοσύνης: Συμβουλές για να τα χάσετε


Πηγή