Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Καμπανάκι κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη γρίπη των πτηνών και ζητάει από όλες τις χώρες να παρακολουθούν προσεκτικά την εμφάνιση κρουσμάτων σε πτηνά και πουλερικά και να αναφέρουν στον ΠΟΥ τυχόν ανθρώπινα κρούσματα. «Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια» προειδοποιεί.

«Μόλις από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, περί τις 40 χώρες έχουν αναφέρει νέες εμφανίσεις του υψηλής παθογένειας ιού της γρίπης των πτηνών σε πτηνά και πουλερικά. Η ταχεία γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων αυτών και ο αριθμός των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν ταυτόχρονα έχουν θέσει τον ΠΟΥ σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε η διεθύντρια Μάργκαρετ Τσαν.

Στην Κίνα παρατηρήθηκε «αιφνίδια και κατακόρυφη αύξηση» των κρουσμάτων στον άνθρωπο του H7N9 από τον Δεκέμβριο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι σε θέση να αποκλείσει ότι συνέβη περιορισμένη από άνθρωπο σε άνθρωπο μετάδοση σε δύο χωριστές περιπτώσεις, αν και δεν έχει εντοπισθεί συστηματική μετάδοση (από άνθρωπο σε άνθρωπο), πρόσθεσε η Μάργκαρετ Τσαν.


Πηγή