Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οξύς πονόλαιμος: 8 λύσεις για άμεση ανακούφιση

Κάθε φορά που καταπίνετε νιώθετε ένα… γυαλόχαρτο να τρίβει τον λαιμό σας, ενώ όταν βήχετε ο πόνος γίνεται αφόρητος.

Τα σπιτικά γιατροσόφια προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Το μέλι, τα ζεστά ροφήματα και οι καραμέλες καταπραΰνουν τον ερεθισμό, αν θέλετε όμως να απαλλαγείτε οριστικά από τον πονόλαιμο, δείτε ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές λύσεις:

Γαργάρες με αλατόνερο

Το αλατόνερο καταπραΰνει τη φλεγμονή καταπολεμώντας την οξύτητα που προκαλεί τον ερεθισμό στο λαιμό. Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των ερεθιστικών ουσιών από την επιφάνεια του λαιμού. Διαλύστε ¼ έως ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 250 ml ζεστό νερό και κάντε γαργάρες κάθε μία ή δύο ώρες.

unsplash cold drinks jiejftgdu3w jez timms

Πίνετε παγωμένα

Μπορεί η αίσθηση να μην είναι ευχάριστη, λειτουργεί όμως όπως η χρήση πάγου στον στραμπουλιγμένο αστράγαλο: προκαλεί μούδιασμα και μείωση της φλεγμονής στο λαιμό.

unsplash soda evzthfdzonq ashley kirk

Αποφύγετε τις όξινες τροφές

Η παλινδρόμηση οξέων αποτελεί κοινή αιτία πονόλαιμου. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα τηγανιτά και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Φροντίστε επίσης να έχει μεσολαβήσει αρκετή ώρα πριν πάτε για ύπνο.

shutterstock 107811467 antacids bw folsom 0

Πάρτε αντιόξινα

Αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε παλινδρόμηση, μπορείτε να πάρετε κάποια αντιόξινα ή άλλα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν την αιτία του πονόλαιμου.

shutterstock 328233422 turmeric thanthima lim

Τσάι με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι μια υπερτροφή με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενώ προσφέρει ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Προσθέστε λίγο κουρκουμά στο τσάι σας ή το αλατόνερο με το οποίο κάνετε γαργάρες.

shutterstock 60264352 ibuprofen bw folsom

Αντιφλεγμονώδη

Η ιβουπροφαίνη έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, που οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών. Η λήψη της βοηθά στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και του ερεθισμού του λαιμού. Να την παίρνετε μαζί με το φαγητό, αφού ζητήσετε από τον γιατρό να σας συστήσει την κατάλληλη δοσολογία.

unsplash get rest sxbbskmfkde andrew branch

Ξεκούραση

Η κούραση έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό, δυσκολεύοντάς το να θεραπεύσει τον οργανισμό. Μείνετε στο κρεβάτι και αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις αν θέλετε να γίνετε καλά το συντομότερο.

shutterstock 275331998 all else fails guschenkova

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν…

Αν ο πονόλαιμος διαρκέσει περισσότερο από 48 ώρες, μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη, π.χ. από στρεπτόκοκκο. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να πάρετε κάποια αντιβίωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

 

Διαβάστε επίσης:

Πονόλαιμος: Πότε είναι ανησυχητικός


Πηγή