Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ποιες ασθένειες «δείχνει» το λίπος στην κοιλιά

Ποιες ασθένειες «δείχνει» το λίπος στην κοιλιά

Η παχυσαρκία κρύβει μια σειρά κινδύνων για την υγεία, ειδικά το πάχος στην κοιλιά όμως, η λεγόμενη κεντρική ή ανδρική παχυσαρκία, θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς επιδρά «τοξικά» σε όλα τα όργανα και τα αγγεία.

Ο κοιλιακός τύπος παχυσαρκίας χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες παθογόνος και χαρακτηρίζει το μεταβολικό σύνδρομο (αυξημένη περίμετρος μέσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, χαμηλή “καλή” χοληστερίνη και αυξημένο σάκχαρο αίματος).

Η παθολογική σημασία της άθροισης λίπους στην κοιλιά παραμένει ακόμα και εάν το σωματικό βάρος εμφανίζεται φυσιολογικό, με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25kg/ m.

Όσοι πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχουν κατά πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη.

Το πάχος στην κοιλιά, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες στην Κλινική Μάγιο, αυξάνει τον κίνδυνο για:
-Καρδιοπάθεια
-Καρκίνο του μαστού
-Σακχαρώδη διαβήτη
-Μεταβολικό σύνδρομο
-Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη
-Υπέρταση
-Καρκίνο του παχέος εντέρου
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, τα εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες 35-44 ετών τριπλασιάσθηκαν την τελευταία δεκαετία και οι επιστήμονες απέδωσαν το γεγονός στην αύξηση της περιμέτρου μέσης των γυναικών.Γυναίκες και άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία κινδυνεύουν εξίσου, αν και οι άνδρες έχουν συχνότερα πάχος στην κοιλιά από τη νεαρή ηλικία, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν συνήθως λίγο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Οι βασικοί υπαίτιοι για την κοιλιακή παχυσαρκία είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι πολλές θερμίδες και η διατροφή με κορεσμένα λίπη (κρέατα, αλλαντικά κ.ά.).

Πηγή: onmed.gr