Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Πώς επηρεάζουν τα δόντια οι όξινες τροφές

Πώς επηρεάζουν τα δόντια οι όξινες τροφές

Η κατανάλωση πολλών όξινων τροφών ή ποτών μπορεί να φθείρει το οδοντικό σμάλτο, δηλαδή την εξωτερική στοιβάδα του δοντιού, και να εκθέσει την οδοντίνη που βρίσκεται από κάτω.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δόντια να γίνονται ευαίσθητα και να αντιδρούν με πόνο, όταν τρώτε ή πίνετε κάτι ζεστό ή κρύο.

Τα διαβρωμένα δόντια εμφανίζουν τερηδόνα, καθώς η άμυνα του οργανισμού (το σάλιο) δεν μπορεί να εξουδετερώσει την πληθώρα των οξέων.

Ποιες είναι οι όξινες τροφές

-Όλα τα αεριούχα ποτά, καθώς επίσης οι χυμοί φρούτων, περιέχουν οξέα προκαλώντας κάποιου βαθμού διάβρωση. Τα ξινά φαγητά και φρούτα προκαλούν επίσης διάβρωση.

-Τα οξέα του στομάχου, επίσης, προκαλούν διάβρωση στα δόντια. Μερικά άτομα με στομαχικές διαταραχές, που κάνουν συχνά εμετό, είναι συνηθισμένο να παρουσιάζουν διαβρωμένα δόντια. Γι’ αυτό το λόγο, ο οδοντίατρος μπορεί να σας ρωτήσει για τυχόν στομαχικές διαταραχές, (όπως οισοφαγική παλινδρόμηση) αν εντοπίσει μεγάλου βαθμού διάβρωση στα δόντια.

-Όξινες τροφές είναι επίσης το κρέας, τα τυριά, τα δημητριακά, το αλκοόλ, τα ραφιναρισμένα άλευρα, ο καφές και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Πώς θα προλάβετε τη διάβρωση των δοντιών

-Αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση ξινών τροφών και ποτών που περιέχουν οξέα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περιορίστε τη λήψη αυτών μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

-Πίνετε τα συγκεκριμένα ποτά γρήγορα, χωρίς να μένουν πολλή ώρα μέσα στο στόμα.

-Μεταξύ των γευμάτων καταναλώστε μόνο ασφαλή ποτά χωρίς ζάχαρη ή οξέα.

-Προσπαθήστε να αποφεύγετε το κολατσιό μεταξύ των γευμάτων. Αν δεν μπορείτε, χρησιμοποιήστε τροφές που δεν είναι γλυκές ή ξινές.

-Φρούτα που δεν περιέχουν οξέα και λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των ασφαλών τροφών για τα δόντια.

-Πρέπει να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και πάντα με φθοριούχα οδοντόκρεμα.

 

 

Πηγή: onmed.gr