Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Φλερτ ή σεξουαλική παρενόχληση; Ας δούμε μερικές βασικές αρχές...

Φλερτ ή σεξουαλική παρενόχληση; Ας δούμε μερικές βασικές αρχές…

Στην βόρεια Ευρώπη θεωρείται προσβλητικό και προκαλεί συνηθέστερα την λεκτική αντίδραση αυτού που το δέχεται. Ενώ στον “φλογερό” νότο, προκαλεί από …γελάκια ως ελαφρά δυσφορία. Τι είναι όμως σεξουαλική παρενόχληση; Πότε κινδυνεύουμε πραγματικά; Και πότε η αντίδραση μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερβολική;

Ως γενική αρχή, πρέπει να πούμε ότι όταν δεν έχει “σταλεί σήμα” από το αντικείμενο του πόθου ότι του αρέσουμε, τα σχόλια και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ ήπια και προσεκτικά. Ενώ πρέπει να υποχωρούμε άμεσα όταν μας δείξει ή μας πει ότι δεν του αρέσουμε…

Ας δούμε ποια είναι η σεξουαλική παρενόχληση που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και πρέπει να την καταγγέλλουμε αμέσως στους ανωτέρους στην δουλειά, στους μεγαλύτερους στο σπίτι αλλά και στην Αστυνομία:

-Αν κάποιος με τον οποίο έχουμε τυπικές σχέσεις, μας αγγίξει ή μας χαϊδέψει ή μας χτυπήσει ελαφρά ή μας φιλήσει σε σημεία του σώματος που έχουν άμεση σχέση με την σεξουαλική πράξη και την ερωτική οικειότητα, όπως είναι το στήθος, ο λαιμός, η βουβωνική χώρα, τα οπίσθια και οι μηροί.

-Αν κάποιος μας προτείνει πιεστικά για δεύτερη φορά να βγούμε μαζί του ραντεβού ενώ ήδη του έχουμε αρνηθεί με απόλυτο τρόπο την πρώτη.

-Αν κάποιος σχολιάσει κατ΄ιδίαν ή παρουσία άλλων, την ανατομία του σώματός μας λέγοντας -για παράδειγμα- “έχεις πολύ ωραίο στήθος” ή “τα πόδια σου με αναστατώνουν”.

-Ομοίως σεξουαλική παρενόχληση είναι αν κάποιος δεν σχολιάσει την ανατομία μας αλλά την κοιτάει επίμονα και κάνει νοήματα υπονοώντας ότι τον εξάπτει ερωτικά.

– Παρενόχληση είναι επίσης αν επειδή αρνηθήκαμε να συνάψουμε σχέση με κάποιον στην εργασία ή το σχολείο ή την γειτονιά ή αλλού, εκείνος εκδικητικά μας μιλάει στο εξής απότομα, μας αδικεί, μας επιτίθεται λεκτικά, μας εμποδίζει να κάνουμε την εργασία μας ή και μας προσβάλλει.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο “θύτης” να γίνει μελλοντικά πιο επιθετικός οπότε είναι καλό να αντιδρούμε έντονα

Δείτε εδώ ένα τεστ που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του φαινομένου:
Τεστ: Είναι σεξουαλική παρενόχληση; 1/«Στο γυμνάσιο, τα αγόρια μού τραβούσαν από πίσω το σουτιέν και έλεγαν πρόστυχα λόγια, όπως ότι θα ένιωθα πολύ καλύτερα αν έκανα σεξ μαζί τους».—Κορέτα.
Νομίζεις ότι αυτό που έκαναν τα αγόρια ήταν: Α Πείραγμα;
Β Φλερτ;
Γ Σεξουαλική παρενόχληση; 2/«Στο λεωφορείο, ένα αγόρι άρχισε να μου λέει αισχρόλογα και να με αγγίζει. Του ’δωσα μια στο χέρι και του είπα να σηκωθεί να φύγει. Με κοίταζε λες και ήμουν τρελή».—Κάντις.
Τι ήταν αυτό που έκανε το αγόρι; Α Πείραγμα;
Β Φλερτ;
Γ Σεξουαλική παρενόχληση; 3/«Πέρσι, ένα αγόρι μού έλεγε συνέχεια ότι του αρέσω και ότι ήθελε να βγούμε, παρότι εγώ του έλεγα πάντα όχι. Κάποιες φορές, μου χάιδευε το μπράτσο. Του έλεγα να σταματήσει, αλλά αυτός τίποτα. Μια μέρα, την ώρα που έδενα τα κορδόνια μου, μου έδωσε μια στα οπίσθια».—Μπέθανι.
Νομίζεις ότι αυτό που έκανε το αγόρι ήταν: Α Πείραγμα;
Β Φλερτ;
Γ Σεξουαλική παρενόχληση; Η σωστή απάντηση και στις τρεις ερωτήσεις είναι η Γ.

Πηγή: iatropedia.gr