Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κάηκες από τον ήλιο; 7 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να μην ξεφλουδίσεις

Δεν έβαλες αντηλιακό. Δεν έβαλες αρκετό αντηλιακό. Δεν έβαλες αντηλιακό ΠΑΝΤΟΥ. Δεν ανανέωσες το αντηλιακό σου όταν έπρεπε. Και φαίνεται. Φάινεται από την επιδερμίδα σου. Γιατί όσο κι αν θες να κρυφτείς… η ηλιοκαμένη- στην κυριολεξία- επιδερμίδα σου σε προδίδει. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι ένα, σε αυτές τις περιπτώσεις: Πώς θα προλάβεις το ενοχλητικό (και αντιαισθητικό) ξεφλούδισμα.

Κράτα σημειώσεις, λοιπόν:

 

1. Κράτα τα χέρια σου μακριά
Μπορεί να ακούγεται πραγματικά πολύ απλό, αλλά το να μην ξύνεις ή πειράζεις συνεχώς την επιδερμίδα σου, είναι η καλύτερη συμβουλή, προκειμένου να αποφύγεις το ξεφλούδισμα. Όσο κι αν αισθάνεσαι κνησμό (φαγούρα) ή πως η επιδερμίδα σου σε «τραβάει», προσπάθησε να κρατήσεις τα χέρια (ή για την ακρίβεια τα νύχια) σου μακριά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις παράλληλα τυχόν μολύνσεις ή ουλές που μπορεί να δημιουργήσεις εν αγνοία σου.

 

2. Keep it cool
Αφού βεβαιωθείς πως η επιδερμίδα σου δεν είναι πολύ ερεθισμένη ή δεν έχει φλεγμονή (οπότε χρειάζεσαι πιο εξειδικευμένη, ιατρική φροντίδα), φρόντισε να την ανακουφίσεις προσφέροντάς της ένα μπάνιο με δροσερό, κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, η επιδερμίδα ανακουφίζεται και το ξεφλούδισμα επιβραδύνεται. Αν σ’ ένα σημείο νιώθεις πολύ έντονη φαγούρα, τότε μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις μερικά παγάκια για να καταπραΰνεις την περιοχή.

3. Ενυδατώσου σωστά
Εκτός από το αντηλιακό, την ενυδατική και το after sun, φρόντισε να έχεις μαζί σου μία κρέμα για την ερεθισμένη από τον ήλιο επιδερμίδα και τα ηλιακά εγκαύματα. Οι περισσότερες περιέχουν aloe vera και συστατικά που αφήνουν μία αίσθηση δροσιάς στην επιδερμίδα και εμποδίζουν τόσο τον κνησμό όσο και το ξεφλούδισμα.

082f5bfe95d57141f66435487c3dd947

4. Αντιοξειδωτική προστασία
Ένας άλλος τρόπος για να αποφευχθεί το ξεφλούδισμα της ηλιοκαμένης επιδερμίδας είναι να βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Φρόντισε η διατροφή σου να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε ιδιαίτερα όταν σχεδιάζεις να κάνεις ηλιοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεις εκ των έσω τον οργανισμό σου. Εξάλλου, μην ξεχνάς πως είμαστε ό,τι τρώμε. Επίσης, η βιταμίνη Ε ακόμη κι όταν περιέχεται σε αλοιφές λειτουργεί κατά του ξεφλουδίσματος.

5. Νερό
Και αν κάτι δεν πρέπει να ξεχνάς, Χειμώνα-Καλοκαίρι, εκτός από το αντηλιακό είναι να πίνεις πολύ νερό, ιδιαίτερα αυτές τις καλοκαιρινές μέρες, που η επιδερμίδα μας είναι πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση. Εκτός, βέβαια, από το νερό φρόντισε να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και απόφυγε τα καφεϊνούχα, ανθρακούχα και ζαχαρούχα ποτά.

40c617c92e96a58ae202d0b3a20a3d42

6. Όχι στις υπερβολές
Η υπερβολική συχνότητα απολέπισης και καθαρισμού μπορεί να αφυδατώσει περισσότερο την επιδερμίδα σου, πράγμα που ιδιαίτερα στην φάση που είσαι (aka ένα βήμα πριν ξεφλουδίσεις) θα επιδεινώσει την κατάσταση.

7. Τέλος, δώσε βάση στα υλικά και στον τρόπο σου
Απόφυγε να χρησιμοποιείς πετσέτες ή να φοράς ρούχα με τραχιά υφή που μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα σου και να προκαλέσουν ξεφλούδισμα. Στην ίδια λογική, φρόντισε να σκουπίζεσαι ταμποναριστά με την πετσέτα, χωρίς να τρίβεις άγαρμπα το δέρμα σου.

 

 Και μην ξεχνάς: Αντηλιακό, Καπέλο, Ενυδάτωση και καλές βουτιές!!


Πηγή