Άγχος και αύξηση βάρους: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά του άγχους; (vid)

Σε τι βαθμό σχετίζεται στην πραγματικότητα το στρες με τυχόν αλλαγές στο σωματικό μας βάρος;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει ο δρ Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Μπέλλος.

«Όταν είμαστε κάτω από διανοητικό στρες ή άγχος, τότε έχουμε άμεσους ή έμμεσους μηχανισμούς για να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. O άμεσος μηχανισμός είναι όταν όργανα του εγκεφάλου που ελέγχουν τον μεταβολισμό εκκρίνουν ουσίες που παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό του οργανισμού και μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν λίπος στο συκώτι. Ο έμμεσος μηχανισμός είναι μέσω έκκρισης ορμονών, που μέσω της υπόφυσις πάνε στα επινεφρίδια ή στο έντερο και ανοίγουν τα επιθήλια του εντέρου και η μία θερμίδα γίνεται μιάμιση»  είπε ο κ. Μπέλλος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Υγεία Πάνω Απ’ Όλα».

Σε αφορά το… αντίδοτο, προτείνει απλούς μηχανισμούς ελέγχου του στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και το περπάτημα στη φύση.

Στην ίδια εκπομπή, ο κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος Γιάννης Χρύσου παρουσίασε μελέτες που αποδεικνύουν ότι το άγχος φέρνει κιλά. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα CELL Metabolism που δημοσιεύθηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση, Αυστραλοί ερευνητές θέλησαν να δείξουν ότι οι άνθρωποι με στρες που είχαν την ίδια διατροφή με άλλους χωρίς στρες φορτώθηκαν περισσσότερα κιλά και αυτό γιατί είχαν δεκαπλάσια ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα τους.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, ρόλο εδώ παίζει η κορτιζόλη, μια ορμόνη που ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό κατάσταση στρες και κρατά τον άνθρωπο σε εγρήγορση. Όταν ενεργοποιείται, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου, άρα και της ινσουλίνης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα

Πώς μπορούμε όμως να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά του στρες;

Ο ειδικός διατροφολόγος συμβουλεύει να καταναλώνουμε καθημερινά υγιεινά τρόφιμα που απολαμβάνουμε και όχι τρόφιμα που απαιτεί μια τυπική δίαιτα και η διατροφή μας να περιλαμβάνει υποχρεωτικά υγιεινά λιπαρά, δημητριακά και τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνών.

Το μεγαλύτερο λάθος που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η ακραία στερητική διατροφή.

Δείτε τι είπαν οι ειδικοί στο παρακάτω βίντεο: 

 

 


Πηγή