Κυριακή , 5 Δεκέμβριος 2021

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί τρώει πολύ αλάτι

Γνωρίζατε ότι η πλειοψηφία των παιδιών στην Αμερική από 6 έως 18 ετών, λαμβάνει περίπου 50% περισσότερο αλάτι από το συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα; Ακόμα κι αν κρατάτε την αλατιέρα μακριά από το παιδί σας, ίσως εκείνο να λαμβάνει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Τρόφιμα που κρύβεται το πολύ αλάτι

Το επιπλέον αλάτι κρύβεται στην πίτσα, το ψωμί, τα αλλαντικά, το τυρί τα μπιφτέκια, τα προψημένα φαγητά, τις έτοιμες σούπες και τις σάλτσες, σύμφωνα με τον Craig Peters, MD, παιδίατρο ουρολόγο.

Φυσικά το αλάτι δεν κάνει μόνο κακό, κάθε άλλο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Μερικά από τα οφέλη του αλατιού:

  • Ρυθμίζει την κυκλοφορία των υγρών στο σώμα μας
  • Βοηθάει στη σωστή λειτουργία των μυών
  • Ρυθμίζει τη γλυκόζη
  • Σχετίζεται με την σωστή πνευματική λειτουργία του εγκεφάλου

Ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να λαμβάνει πολύ αλάτι καθώς το αλάτι ευθύνεται για την αυξημένη πίεση του αίματος που είναι η κύρια εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η συνεχής κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού σχετίζεται με ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, οι νεφροπάθειες και ο καρκίνος του στομάχου. Τέλος, η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και προκαλεί κακή αιμάτωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα ακόμα και την εξασθένηση της μνήμης.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition, το 79% των παιδιών ηλικίας 1 έως 3 ετών, το 87% των παιδιών ηλικίας 4 έως 5 ετών και το 90% των παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών καταναλώνουν πολύ αλάτι κάθε μέρα.

Δεν είστε σίγουροι για το αν το παιδί σας το παρακάνει με το αλάτι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν μερικά σημάδια που μαρτυρούν αν τα παιδιά καταναλώνουν πολύ αλάτι και τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε την πρόσληψή τους.

6 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας τρώει πολύ αλάτι

Διψάει πολύ: Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι ασυνήθιστα διψασμένο και δεν υπάρχουν προφανείς εξηγήσεις (ζεστός καιρός ή άσκηση).

Λιγουρεύεται αλμυρό φαγητό: Ας το παραδεχτούμε. Το αλάτι κάνει πιο νόστιμα όλα τα φαγητά και δεν είναι έκπληξη ότι τα παιδιά έλκονται από αυτό. Γι’ αυτό άλλωστε προτιμούν μια σακούλα πατατάκια από ένα καρότο.

Έχει υψηλή αρτηριακή πίεση: Το 7% των παιδιών ηλικίας 3 έως 18 ετών έχουν είτε προ-υπέρταση είτε υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Family Physician.

Έχουν σκούρα ή πολύ κίτρινα ούρα: Αν και υπάρχουν πολλά και διάφορα πράγματα που μπορεί να κάνουν σκούρα ή κίτρινα τα ούρα ενός παιδιού, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού είναι ένα από αυτά.

Παίρνει κιλά χωρίς να τρώει γλυκά ή λιπαρά:  Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι τα γλυκά και τα λίπη παχαίνουν και ευθύνονται για την παχυσαρκία των παιδιών τους, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση βάρους μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη πρόσληψη αλατιού.

Εσείς σαν γονείς τρώτε αρκετό αλάτι: Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Αν εσείς βάζετε επιπλέον αλάτι στο πιάτο σας, το πιο πιθανό είναι να βάζει και το παιδί σας. Το παιδί μιμείται εσάς τους ίδιους σε πολλά πράγματα.

Πώς θα περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού;

  • Αντί για αλάτι χρησιμοποιήστε αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά που χαρίζουν άρωμα και νοστιμιά.
  • Επιλέξτε φρέσκιες τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι ελεύθερες αλατιού.
  • Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που πρόκειται να αγοράσετε ώστε να ξέρετε ακριβώς πόσα γραμμάρια αλατιού (και όχι μόνο) περιέχουν.
  • Να ξεπλένετε τις τροφές πριν τις καταναλώσετε.
  • Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να αλατίζει επιπλέον το φαγητό του.

πηγές: Parents.com / 2happy.gr


Πηγή