Παρασκευή , 27 Νοέμβριος 2020

Δέκα πράγματα που κάνουν οι σπουδαίοι γονείς

Οι σπουδαίοι γονείς δεν είναι οι τέλειοι γονείς. Δεν υπάρχουν άλλωστε.

Είναι εκείνοι που επηρεάζουν θετικά το παιδί με πολλούς τρόπους. Όπως έχουν δείξει έρευνες, οι ενήλικες που έχουν έναν καλό και ευτυχισμένο γάμο, είναι πιο αποτελεσματικοί γονείς καθώς είναι πιο δεκτικοί και υπομονετικοί.

Τι κάνουν οι σπουδαίοι γονείς; Πώς πρέπει και εσείς ως γονείς να συμπεριφέρεστε;

Να τηρείτε όσα λέτε

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι εννοείτε αυτό που λέτε. Έτσι, χτίζεται η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός.

Μη ξεχνάτε να επαινείτε τα παιδιά σας

Τα παιδιά θέλουν πραγματικά να ευχαριστήσουν τους γονείς τους και νιώθουν καλά όταν ακούνε από το στόμα σας θετικά σχόλια.

Αφήστε να βιώσουν τις συνέπειες

Είναι αναγκαίο για τα παιδιά να βιώσουν τις φυσικές συνέπειες των πράξεων ή των επιλογών τους (εκτός εάν κινδυνεύει η υγεία ή η ασφάλεια τους). Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν και θα συνειδητοποιήσουν καλύτερα ορισμένα πράγματα.

Δείξτε τους τον δρόμο

Η τιμωρία καταστέλλει μόνο τη συμπεριφορά. Φροντίστε λοιπόν να πείτε στα παιδιά τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε και στη συνέχεια να την επαινέσετε.

Να είστε εκδηλωτικοί

Έρευνες δείχνουν ότι η θετική επαφή (αγκαλιές, πειράγματα) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη συνεχή ευημερία των παιδιών.Αφιερώστε λοιπόν χρόνο καθημερινά για να αγκαλιάσετε τα παιδιά σας.

Μην εστιάζετε μόνο στα αρνητικά

Συχνά ορισμένες συμπεριφορές των παιδιών προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τους γονείς. Εστιάστε λοιπόν σε αυτό που σας ενοχλεί πραγματικά αποφεύγοντας γενικά την κριτική για τη συμπεριφορά τους.

Αποφύγετε την πειθαρχία παιδιών όταν είναι πεινασμένα ή κουρασμένα

Όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα ή πεινασμένα, δεν θα επικεντρωθούν σε αυτό που προσπαθείτε να τους διδάξετε. Δεδομένου ότι ο στόχος της πειθαρχίας είναι η μάθηση, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας βρίσκονται σε τέτοια σωματική και ψυχική κατάσταση που θα τους επιτρέψουν να μάθουν από τα λάθη τους και να κάνουν καλύτερες επιλογές την επόμενη φορά.

Διδάξτε τους το μυστικό της επιτυχίας

Αντί να πείτε στα παιδιά «Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε» , διδάξτε τους ότι με την υπομονή, την επιμονή και την εξάσκηση θα μπορέσουν να πάνε μπροστά στη ζωή τους.

Βοηθήστε τα παιδιά να αποδέχονται τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορείτε να τους διδάξετε.

Μην τα απογοητεύετε

Τα παιδιά έχουν πρότυπο τους γονείς. Γι΄αυτό και εσείς θα πρέπει να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να είστε δίπλα τους, στηρίζοντας τις επιλογές τους.

Πηγή: psychologytoday.com


Πηγή