Τετάρτη , 26 Ιανουάριος 2022

Μαμά και διατροφή: Τέσσερις διαιτητικές συνταγές με σπανάκι (vid)

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυλικό οξύ.

Η υψηλή περιεκτιότητά του σε φυτικές ίνες συμβάλει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ η λουτεΐνη που περιέχει, θρπετικό συστατικό που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών, δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην υγεία των ματιών. Επιπλέον, το σπανάκι αποτελείται κατά 90% από νερό συνεπώς συμβάλλει και στην ενυδάτωση του οργανισμού. Τέλος, το σπανάκι είναι “σύμμαχος” στην απώλεια βάρους καθώς τα γραμμάρια έχουν μόλις 23 θερμίδες.

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Louis Hansel

Συνταγές με σπανάκι που επιτρέπονται και στη δίαιτα

Σαλάτα με ρεβίθια και σπανάκι (190 θερμίδες ανά μερίδα)

Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι σπανάκι
  • 1/4 φλιτζάνι φλιτζάνι φρέσκο
  • 1/3 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
  • 1/4 φλιτζάνι πράσσα
  • 30 γραμμάρια φέτα
  • λίγο τσίλι σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψτε το κρεμμυδάκι και τα πράσα σε κομματάκια. Βάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε το σπανάκι τα βρασμένα ρεβίθια και τη φέτα. Ανακατέψτε ελαφρά και προσθέστε το τσίλι, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι. Ανακατέψτε ξανά και απολαύστε.

Λευκά φασόλια με σπανάκι (180 θερμίδες ανά μερίδα)

Υλικά:

  • 1 κουταλιά τη σούπας λάδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι σπανάκι baby
  • 1/2 φλιτζάνι λευκά φασόλια κονσέρβας
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • λίγο τσίλι σε σκόνη

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και τσιγαρίστε το σκόρδο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το σπανάκι, τα φασόλια, το κύμινο και την σκόνη τσίλι.

Μαγειρέψτε για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι το σπανάκι και τα φασόλια ψηθούν καλά. Στο τέλος προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Δείτε την εκτέλεση των πραπάνω συνταγών και δύο ακόμα συνταγές με σπανάκι στο βίντεο που ακολουθεί.


Πηγή