Παρασκευή , 10 Ιούλιος 2020

Μια απλή αλλά χρυσή τεχνική για να διώξετε τις καταθλιπτικές σκέψεις

Είναι σημαντικό εδώ να σημειώσω ότι δεν μιλάω για διεγνωσμένη καταθλιπτική διαταραχή καθώς αυτή έχει μια τελείως διαφορετική βάση αλλά αναφέρομαι σε μικρες μεταπτώσεις της διάθεσης, στις μέρες εκείνες που κοιτάμε το ποτήρι μισοάδειο….

Αρχικά είναι σημαντικό να αποδεχτούμε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα καθώς είναι απόλυτα ανθρώπινο και μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες συμπεριφορές και μια ενδεχόμενη βελτίωση αυτών που μας ενοχλούν. Δεχτείτε ότι είστε άνθρωπος με τα καλά και τα κακά μας, με όλες τις σκέψεις και όλα τα συναισθήματα που εμπεριέχονται στην ανθρώπινη φύση μας. Όσο «τυπικά» τέλεια ή έστω «ισορροπημένη» είναι η ζωή σας, μπορείτε να βιώνετε άσχημες σκέψεις και να νιώθετε πεσμένοι.

Ας μην ανοίξουμε το κουτί των ενοχών που τόσο καλά μας δίδαξαν οι παλαιότερες γενεές να κάνουμε.

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στη δύναμη της σκέψης και του νου. Εάν προπονήσουμε το μυαλό μας σε ένα νέο τρόπο σκέψης θα δούμε πολλές θετικές αλλαγές στη ζωή μας αλλά και στον τρόπο που βιώνουμε τις καθημερινές μας αναποδιές. Πολλά «λάθη» στον τρόπο σκέψης είναι που μας κάνουν να νιώθουμε αποτυχημένοι και «άτυχοι», λάθη που μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να δορθώσουμε. Η σκέψη και το συναίσθημα συνδέονται κι έτσι είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των σκέψεών μας.

Εάν επομένως νιώθετε εγκλωβισμένοι σε μια δίνη καταθλιπτικών και αρνητικών σκέψεων μπορείτε να τις καταγράψετε και δίπλα να σημειώσετε τα «EXITS» δηλαδή εξόδους, εναλλακτικές σκέψεις και λύσεις για να μην κολυμπήσετε στη μαύρη θάλασσα του νου.

Ένα απλό αλλά πολύ βοηθητικό παράδειγμα είναι το παρακάτω: Η Σ. Έχει παρατηρήσει ότι όταν νιώθει μια μικρή μελαγχολία, θα νιώσει πολύ χειρότερα εάν ακούσει λυπητερά τραγούδια ή παρακολουθήσει κάποια δραματική ταινία. Μια «έξοδος» λοιπόν είναι να σημειώσει δίπλα σε αυτή τη παρατήρηση «κλείνω την τηλεόραση ή τη μουσική και κάνω κάτι εκτός σπιτιού».

Με τέτοιες απλές λύσεις μπορείτε να νιώσετε πολύ καλύτερα και ήρεμα στην καθημερινότητά σας.

Όπως είπαμε…απλές αλλά χρυσές τεχνικές.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxislogos.blogspot.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή