Παρασκευή , 24 Μάιος 2024

Πόνος στα πλευρά στην εγκυμοσύνη: Αίτια, διάρκεια και αντιμετώπιση

Την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας αλλάζει διαρκώς. Το δέρμα και οι μύες τεντώνονται, τα εσωτερικά όργανα συμπιέζονται και όλα αυτά προκαλούν μία σειρά από άλλα συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος στα πλευρά.

Τι προκαλεί τον πόνο στα πλευρά στην εγκυμοσύνη;

Ορμόνες

Οι αλλαγές στις ορμόνες και ιδιαίτερα στα επίπεδα της ρελαξίνης και της προγεστερόνης επηρεάζουν όλους τους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της πυελικής περιοχής και της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να νιώθετε έντονο πόνο στα πλευρά και τη μέση.

Φλεγμονή

Ο χόνδρος που συνδέεται με τα πλευρά σας μπορεί να χαλαρώσει και να επεκταθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας έτσι φλεγμονή στην περιοχή.
Αυξημένη πίεση της μήτρας: Όση ο μήτρα σας μεγαλώνει (το ίδιο συμβαίνει και με το στήθος), τα πλευρά σας πιέζονται και πονάνε.

Κλωτσιές μωρού

Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, τόσο αυξάνεται και η κινητικότητα του εμβρύου.

Πότε εμφανίζεται ο πόνος στα πλευρά στην εγκυμοσύνη και πόσο διαρκεί;

Ο πόνος στα πλευρά εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο. Το έμβρυο έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά, η κοιλιά είναι εμφανής και η μήτρα που διαρκώς μεγαλώνει χρειάζεται χώρο, συνεπώς πιέζει τα πλευρά και τα εσωτερικά όργανα της περιοχής.

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης και συνήθως επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε;

Δοκιμάστε τα εξής:

  • Φορέστε άνετα ρούχα – Μία πολύ στενή μπλούζα ή ένα ψηλόμεσο παντελόνι μπορεί να ασκήσει παραπάνω πίεση στην περιοχή.
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο – Ένα ζεστό μπάνιο θα σας χαλαρώσει και θα σας ανακουφίσει από διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
  • Ξεκουραστείτε και βρείτε μία στάση που σας βολεύει όταν ξαπλώνετε ή κάθεστε.
  • Δοκιμάστε να φορέσετε μία υποστηρικτική ζώνη εγκυμοσύνης

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή