Τετάρτη , 20 Οκτώβριος 2021

Πώς αναπτύσσονται τα πόδια του μωρού

Τα μωρά γεννιούνται με επίπεδα πέλματα τα οποία μπορεί να παραμείνουν μέχρι την παιδική τους ηλικία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρθρώσεις και τα οστά είναι ακόμα εύκαμπτα, με αποτέλεσμα τα πόδια τους να ισιώνουν όταν στέκονται.

Τα μικρά μωρά έχουν επίσης ένα παχύ στρώμα στο εσωτερικό περίγραμμα των ποδιών τους που κρύβει την καμάρα. Μπορείτε να τη διακρίνετε αν σηκώσετε το μωρό σας στις άκρες των ποδιών, αλλά εξαφανίζεται όταν στέκεται κανονικά.

Τα επίπεδα πέλματα εξαφανίζονται κατά την ηλικία των έξι ετών καθώς τα πόδια γίνονται λιγότερο εύκαμπτα και οι καμάρες αναπτύσσονται. Περίπου 1 με 2 στα 10 παιδιά θα συνεχίσουν να έχουν επίπεδα πέλματα έως την ενηλικίωση.

Προβλήματα στις πατούσες

Για τα παιδιά που δεν αναπτύσσουν καμάρα, δεν συνιστάται θεραπεία εκτός εάν δεν μπορεί να περπατήσει κανονικά ή αν παραπονιέται ότι πονάει.
Βέβαια όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες γι΄αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να νιώθει σφίξιμο στη φτέρνα που περιορίζει την κίνηση του ποδιού του. Σπάνια, ένα παιδί θα έχει πραγματικά άκαμπτα πόδια, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται να μετακινήσουν το πόδι πάνω-κάτω ή κάνοντας κυκλικές κινήσεις.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ελεγχθούν από έναν παιδίατρο περιλαμβάνουν πόνο στο πόδι, πληγές ή πόνο στην εσωτερική πλευρά του ποδιού, δυσκαμψία  περιορισμένη κίνηση από πόδι σε πόδι ή περιορισμένη κίνηση του αστραγάλου πάνω-κάτω. Για περαιτέρω θεραπεία θα πρέπει να δείτε έναν παιδιατρικό ορθοπεδικό χειρουργό ή ποδίατρο με εμπειρία σε παιδικές παθήσεις.

Πηγή: healthychildren.org


Πηγή