Σάββατο , 27 Νοέμβριος 2021

Πώς θα μάθετε με το παιδί να λύνετε τα προβλήματα της καθημερινότητας

Πόσες φορές το παιδί σας περιμένει από εσάς να του λύσετε ένα πρόβλημα; Πόσες φορές αρχίζει και γκρινιάζει επειδή αυτό που του προτείνετε απλά δεν του αρέσει; Και πόσες φορές εσείς «τρέχετε πανικόβλητη» επειδή πρέπει να το ετοιμάσετε έγκαιρα για το σχολείο ή πρέπει να φύγετε για την δουλειά σας και ο χρόνος σας κυνηγά;

Όταν μια μαμά χρησιμοποιεί απειλές

Έκανα τις παραπάνω σκέψεις καθώς καθόμουν το πρωί σε ένα παγκάκι και απέναντί μου μία μαμά προσπαθούσε να ταΐσει το παιδί της ενώ εκείνο της έλεγε ότι δεν του αρέσει αυτό που του δίνει… Και εκείνη προσπαθούσε ξανά και ξανά, το παιδί δυσανασχετούσε όλο και περισσότερο, μέχρι εκείνη άρχισε να του φωνάζει, να το απειλεί «θα δεις τι θα γίνει όταν πάμε στο σπίτι…, δεν θα παίξεις πάλι με το …» και η κατάσταση κλιμακωνόταν όλο κα περισσότερο, έως ότου εκείνο άρχισε να κλαίει και εκείνη το τραβολογούσε από το χέρι για να πάνε στο σπίτι τους.

Τι μπορεί να κάνει μια μαμά για να αποφύγει την γκρίνια του παιδιού της

Έκανα επίσης διάφορες σκέψεις, όπως αν τελικά αυτό που προσπαθούσε να το ταΐσει, του άρεσε γενικότερα αλλά και πως θα είναι η καθημερινότητά τους ξεκινώντας με τόση ένταση από το πρωί. Σκεφτόμουν πόσο πιο απλό θα ήταν αν το είχε ρωτήσει για παράδειγμα τι θα ήθελε να φάει και να του εξηγήσει πως αυτή τη στιγμή αυτό υπήρχε στη διάθεσή τους.

paidi provlimata kathimerinotitas 1

Δώστε επιλογές στο παιδί σας

Πού θέλω να καταλήξω; Ότι το να δίνω επιλογές στο παιδί, όπως «δεν σου αρέσει αυτό αλλά τι άλλο θα ήθελες να φας;» βοηθάει και τις δύο πλευρές. Όπως επίσης όταν το παιδί είναι σε ηλικία τέτοια που μπορεί να προτείνει από μόνο του τι θέλει να φάει… Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει τις εναλλακτικές λύσεις αλλά και να παίρνει πρωτοβουλίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει, είναι ο γονιός να παίξει το παιχνιδάκι των ερωταπαντήσεων που οδηγεί στην ανεύρεση λύσης. Και είναι όλοι ευχαριστημένοι με τον καιρό…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια


Πηγή