Σάββατο , 16 Οκτώβριος 2021

Τα παιδιά τώρα βιώνουν περισσότερο άγχος από ποτέ σύμφωνα με νέα έρευνα

Από τον Μάρτιο του 2020 ο κορονοϊός έχει αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Η ψυχολογία ενηλίκων και παιδιών φυσικά δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη, τα αποτελέσματα όμως νέας έρευνας σχετικά με τα επίπεδα άγχους των παιδιών ηλικίας 11 έως 17 ετών, είναι σοκαριστικά.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Mental America Health στην οποία συμμετείχαν 570.000 παιδιά,  το 2020 τα ποσοστά στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες 11 με 17 ετών, αυξήθηκαν κατά 93% και 62% αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μάλιστα, φαίνεται ότι τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι πιο πιθανό από άτομα μεγαλύτερης ή μικρότερη ηλικίας να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.  Σύμφωνα με την σχολική ψυχολόγο Camille Henderson, τα νούμερα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο και την ίδια, είναι τα παιδιά που εκδηλώνουν άγχους ή συμπτώματα κατάθλιψης για πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας.

Σημάδια που μαρτυρούν  ότι το παιδί είναι αγχωμένο:

  • αλλαγές στη συμπεριφορά όπως αρνητικότητα και νευρικ΄τητα
  • ανάπτυξη νευρικής συνήθειες, όπως το δάγκωμα των νυχιών
  • μείωση αυτοσυγκέντρωσης
  • ανάπτυξη φόβων
  • μείωση αυτοπεποίθησης
  • πονοκέφαλοι
  • σωματικές ενοχλήσεις
  • εφιάλτες
  • αϋπνία

Τι μπορείτε να κάνετε:

Μιλήστε μαζί του
Μιλήστε για την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη που βιώνουμε και αφήστε το να σας περιγράψει το πώς νιώθει. Καθησυχάστε το ότι όλα θα πάνε καλά και κάντε το να αισθανθεί ασφαλές στο οικογενειακό περιβάλλον.

Εκφράστε και τα δικά σας συναισθήματα
Αναγνωρίζοντας και εκφράζοντας τα συναισθήματά σας, θα βοηθήσετε και το ίδιο το παιδί να αναγνωρίσει τα δικά του.

Κάντε δημιουργικές δραστηριότητες μαζί
Με την ενασχόληση δημιουργικών δραστηριοτήτων το παιδί θα εκτονωθεί και θα χαλαρώσει. Φτιάξτε κατασκευές, παζλ, κάντε μαζί γυμναστική, χορέψτε. Ακόμα και εν μέσω καραντίνας, η σωματική άσκηση είναι επιτρεπτή, οπότε δεν έχετε παρά να εκμεταλλευτείτε τον κωδικό “6” και να πάτε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο.

Μειώστε τον χρόνο στις οθόνες
Μπορεί εν μέσω καραντίνας μία οθόνη να προσφέρει ψυχαγωγία, εκπαίδευση και επικοινωνία, ωστόσο χρειάζονται όρια για τις ώρες που περνούν τα παιδιά μπροστά από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό.

Πηγή πληροφοριών: verywellfamily.com


Πηγή