Δευτέρα , 2 Μάιος 2022

Τι είναι η «επιλόχεια ευφορία»;

Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι πλέον ταμπού.Το 10-15% των νέων μαμάδων δηλώνουν ότι νιώθουν έντονο άγχος και εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό, ωστόσο δεν είναι τα μόνα συναισθήματα που ενδέχεται να βιώσει μία νέα μητέρα.

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν υπερένταση, ανεξάντλητη ενέργεια, υπέρμετρη χαρά και αϋπνία και ενώ κάλλιστα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι θετικά, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μανιακές εκδηλώσεις. Τα παραπάνω συναισθήματα περιγράφονται ως «επιλόχεια ευφορία» και είναι μία μορφή ψυχολογικής διαταραχής μετά τον τοκετό.

Τι είναι η «επιλόχεια ευφορία»;

Η επιλόχεια ευφορία ή αλλιώς «ευφορία του τοκετού» ή «baby pinks» είναι μία ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα τις πρώτες μέρες ή και εβδομάδες μετά τον τοκετό νιώθει έντονη χαρά και ευφορία, που συχνά όμως οδηγούν σε μανιακές συμπεριφορές.

Η επιλόχεια ευφορία εκδηλώνεται περίπου σε 1 στους 10 γονείς, σύμφωνα με το Neuropsychiatry, ενώ όπως αναφέρει το Archives of Women’s Mental Health πολλοί είναι οι γονείς που ζητούν ιατρική βοήθεια, με το 12-30% αυτών να εμφανίζουν έντονα συμπτώματα μανίας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επιλόχειας ευφορίας στην αρχή δεν είναι ανησυχητικά, ωστόσο εάν γίνουν πιο έντονα ή δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, στρες ή ακόμα και επιλόχειο κατάθλιψη (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις και σε ψύχωση).

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Υπερένταση
  • Έντονη χαρά
  • Αϋπνία και απώλεια αίσθησης κούρασης
  • Γρήγορη ομιλία
  • Υπερεκτίμηση δυνάμεων
  • Παρορμητικότητα
  • Αυξημένη λίμπιντο
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Ακραίες εκδηλώσεις συναισθημάτων

Επιλόχειος ευφορία και επιλόχειος κατάθλιψη – Πώς σχετίζονται;

Ένας από τους λόγους που δεν πρέπει να υποτιμάται η επιλόχειος ευφορία είναι η σύνδεσή της με την επιλόχειο κατάθλιψη. Σύμφωνα με τo Neuropsychiatry, η ευφορία του τοκετού αυξάνει τις πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι 1 στις 4 με 5 γυναίκες που εμφανίζουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, εμφανίζουν και συμπτώματα υπομανίας, τα οποία συναντώνται στην επιλόχεια ευφορία.

Αντιμετώπιση

Η επιλόχεια ευφορία είναι κάτι που οι ειδικοί ακόμα μελετούν και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες για την αντιμετώπισή της και την συσχέτιση με άλλες επιλόχειες ψυχολογικές διαταραχές.

Συζητήστε με τον ψυχολόγο συμπτώματα που έχετε και εκείνος θα σας καθοδηγήσει για το πώς θα τα διαχειριστείτε ανάλογα με την έντασή τους. Οι επιλόχειες ψυχολογικές διαταραχές αντιμετωπίζονται συνήθως είτε με ψυχολογική θεραπεία με τη βοήθεια ενός ειδικού, είτε με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com 


Πηγή