Τετάρτη , 19 Φεβρουάριος 2020

Τρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν το παιδί σας έχει μια κακή μέρα

Δεν έχουν μόνοι οι μεγάλοι δύσκολες μέρες αλλά και τα παιδιά. Μέρες που η διάθεσή τους είναι κακή, που δεν θέλουν να μιλήσουν, να φάνε ή να κάνουν το παραμικρό.

Θέλετε λοιπόν να μάθετε τους λόγους που το παιδί σας δεν έχει διάθεση και ξεκινάτε τις ερωτήσεις:

  • Τι έχεις;
  • Συνέβη κάτι στο σχολείο;
  • Μάλωσες με τους συμμαθητές σου;
  • Δεν έγραψες καλά στο τεστ;

Οι απαντήσεις εξίσου προβλέψιμες: «δεν έχω κάτι», «δεν συνέβη κάτι». Η επιμονή των γονιών δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, απεναντίας κάνει το παιδί να πεισμώνει και να κλείνεται ακόμα περισσότερο στον εαυτό του.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν τον …βομβαρδισμό του δεύτερου γύρου των ερωτήσεων καλό είναι να θυμάστε τα εξής:

Κάτι θέλει να πει αλλά δεν ξέρει τον τρόπο

Πιθανόν το παιδί σας να έχει μια κακή μέρα αλλά μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο που το προβληματίζει αλλά δεν ξέρει τον τρόπο για να το πει. Ίσως είναι απογοητευμένο, κουρασμένο, φοβισμένο. Εσείς λοιπόν θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να καταλάβετε τι είναι αυτό που το απασχολεί.

Μείνετε ήρεμοι

Συχνά, όταν τα παιδιά δεν έχουν τα κέφια τους, είναι ευέξαπτα, φωνάζουν ή μπορεί να μιλήσουν άσχημα. Πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να εκτονώσετε την κατάσταση χωρίς φωνές και υστερίες.

Η συμπεριφορά τους δεν αποτελεί αντανάκλαση της δικής σας

Η συμπεριφορά τους αντικατοπτρίζει τη διάθεσή τους, τα συναισθήματά τους αλλά και την ωριμότητα της. Επομένως, μην περιμένετε να αντιδράσουν με τον τρόπο που εσείς προσδοκάτε.

Καθήστε με ηρεμία κοντά στο παιδί σας, κάντε του να νιώσει σιγουριά. Πείτε του ότι το αγαπάτε ότι κι αν συμβαίνει και περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να σας μιλήσει.

Με πληροφορίες από το messymotherhood.com


Πηγή