Σάββατο , 25 Σεπτέμβριος 2021

Χριστουγεννιάτικες μοντεσσοριανές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Δεν θα βαρεθούν ούτε στιγμή!

Τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα με δραστηριότητες και στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό των παιδιών. Αυτή η χρονιά μπορεί να μην έχει στο πρόγραμμά της ταξίδια στον παππού και την γιαγιά ή την βόλτα στους δρόμους της στολισμένης Αθήνας, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να κάνετε αυτές τις γιορτές αξέχαστες και διαπαιδαγωγικές.

Η βιωματική μάθηση είναι μια από τις θεμελιώδεις της Μοντεσσοριανής εκπαίδευσης και μπορεί να γίνει στο σπίτι. Η Μαρία Μοντεσσόρι παρατήρησε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν μέσω των εμπειριών και του χειρισμού αντικειμένων, παρά μέσω της απλής ακρόασης των δασκάλων.

Ο Zahra Kassam, Διευθύνοντας Σύμβουλος και ιδρυτής του Monti Kids, αποκάλυψε στο mother.ly τρεις υπέροχες, διασκεδαστικές, γιορτινές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά.

Δείτε τες και σίγουρα το μικρό σας θα ενθουσιαστεί, παίζοντας ξανά και ξανά.

Κόλλα τον φιόγκο

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά βρίσκουν περισσότερα διασκεδαστικά τα αντικείμενα της μαμάς και του μπαμπά παρά τα παιχνίδια τους. Για να φτιάξετε το παιχνίδι “κόλλα τον φιόγκο” θα χρειαστείτε να κολλήσετε σε μια επιφάνεια (ντουλάπι ή τοίχο) μια ταινία δημιουργώντας ένα κάδρο. Μετά δώστε αυτοκόλλητους φιόγκους στα μικρά σας και ζητήστε τους να βάλουν τους φιόγκους μέσα στο κάδρο. 

Μυρίζοντας τα βαζάκια

Βάλτε γιορτινές μυρωδιές σε βαζάκια όπως κανέλα, τσάι, μέντα, τριαντάφυλλα. Ζητήστε από τα μικρά σας να τα μυρίσουν και μιλήστε τους για το περιεχόμενο. Εκτός από τη μυρωδιά μπορείτε να φτιάξετε αυτοκόλλητα που θα αναγράφουν το περιεχόμενο έτσι ώστε τα παιδιά να τα κολλούν στο βαζάκι που αντιστοιχεί.

Χριστουγεννιάτικο tummy time

Γεμίστε ένα πολυμπαγκ με πολύχρωμο χαρτί περιτυλίγματος, κουδουνάκια, γκλίτερ και βάλτε το μωρό σας σε ένα χαλάκι στο πάτωμα (πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα σας) και αφήστε το να παίξει με το σακουλάκι που θα έχετε κλείσει πολύ καλά. Το μικρό σας θα λατρέψει τον ήχο που θα κάνει το σακουλάκι από τα διάφορα υλικά που θα έχει μέσα.
Πηγή