Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αίμα στην εγκυμοσύνη: Όλα τα πιθανά αίτια της αιμορραγίας

Μερικές σταγόνες αίματος αρκούν για να προκαλέσουν πανικό στην έγκυο. Οι κακές σκέψεις την κατακλύζουν και η κύρια ανησυχία της είναι θα υπάρξει επίπτωση στην εγκυμοσύνη της.

Ωστόσο, δεν είναι ίδια όλα τα περιστατικά αιμορραγίας στην εγκυμοσύνη και συνήθως το 90% των περιπτώσεων δεν προκαλεί καμία επίπτωση στην εγκυμοσύνη. Μία απλή αιμορραγία ή εμφάνιση μερικών σταγόνων αίματος τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι πολύ συνηθισμένα και δεν σημαίνουν απαραίτητα πώς υπάρχει πρόβλημα. Η σοβαρότητα της αιμορραγίας κρίνεται από τον πόνο που τη συνοδεύει.

Όταν δεν υφίσταται πόνος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σε αντίθεση με την περίπτωση που σχετίζεται με τις κράμπες στην κοιλιά και πόνους στη ράχη, οι οποίοι διαρκούν κάποιες ώρες.

Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε κηλίδες αίματος ή αν έχετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

-Αν έχετε κολπική αιμορραγία, ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων είναι ένα υπερηχογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις, για να διαπιστώσει το επίπεδο της χοριακής γοναδοτροπίνης. Καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη το επίπεδο αυξάνεται και θα πρέπει να ίσως να επανεξεταστεί για να φανεί ο ρυθμός αύξησης. Συχνά δεν εντοπίζεται η αιτία της αιμορραγίας και η κύηση προχωρά χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, μικρός αριθμός γυναικών εξακολουθεί να παρουσιάζει μικρές αιμορραγίες που έρχονται και παρέρχονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για άγνωστους λόγους.

Λόγοι αιμορραγίας

– Το σεξ: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ρέει περισσότερο αίμα προς τον τράχηλό σας έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρήσετε κηλίδες αίματος μετά τη σεξουαλική επαφή.
-Πολύποδας:Ένας πολύποδας του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσει κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή.
-Αιμορραγία εμφύτευσης: Καμιά φορά μπορεί να εμφανιστεί ελαφρά αιμορραγία που διαρκεί από 24 έως και 48 ώρες, καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας περίπου δέκα ημέρες μετά τη σύλληψη. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία για την οποία δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Ορμονικής αιτιολογίας αιμορραγία: Μερικές γυναίκες έχουν αιμορραγία που μοιάζει με την έμμηνο ρύση και μάλιστα στο χρόνο που θα έπρεπε να έχουν την κανονική εμμηνόρροια, την τέταρτη και όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν καταλάβει ότι εγκυμονούν .
Έκτοπη κύηση:Η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι κάποιου πολύ σοβαρού προβλήματος, όπως μιας έκτοπης κύησης, δηλαδή μίας κύησης στην οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν σε ποσοστό περίπου 1 στις 60 εγκυμοσύνες και πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με μεγάλη προσοχή.
Αποβολή: Γενικά, όσο εντονότερη είναι η αιμορραγία τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκληθεί αποβολή, αλλά είναι πιθανό να παρουσιαστεί μεγάλη αιμορραγία και η εγκυμοσύνη να συνεχιστεί φυσιολογικά. Το καφέ αίμα είναι συνήθως λιγότερο ανησυχητικό, γιατί το ζωηρό κόκκινο αίμα σημαίνει νέα, ενεργή αιμορραγία ενώ το καφέ είναι παλιό αίμα.

Στατιστικά, το 20-30% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια απώλεια αίματος νωρίς στην εγκυμοσύνη τους, αλλά από αυτές οι μισές συνεχίζουν κανονικά χωρίς προβλήματα. Ας σημειωθεί πως το 20% περίπου όλων των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή, με την πλειοψηφία αυτών να πραγματοποιούνται στο πρώτο τρίμηνο.


Πηγή