Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Δεύτερο παιδί: Πώς θα προετοιμάσετε το νήπιο για τον ερχομό του νέου μέλους

Ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει πολλές στην καθημερινότητα και τη ζωή, όχι μόνο των δύο γονέων, αλλά και όλης της οικογένειας. Η δεύτερη εγκυμοσύνη είναι πιο εύκολη από την πρώτη, τουλάχιστον όσον αφορά τα άγχη και την ψυχολογία, αυτή τη φορά όμως καλείστε να προετοιμάσετε και το μεγαλύτερο παιδί για να υποδεχτεί το αδερφάκι του.

Πώς θα προετοιμάσετε λοιπόν το νήπιο για τον ερχομό του νέου μέλους;

Μιλήστε του για το τι συμβαίνει στο σώμα σας
Τα νήπια από δύο ετών και πάνω, μπορούν να αντιληφθούν τις αλλαγές που βλέπουν να συμβαίνουν σταδιακά στο σώμα σας. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι στην κοιλίτσα που φουσκώνει υπάρχει ένα άλλο μικρό μωράκι, το αδερφάκι του. Αφήστε το να χαϊδέψει την κοιλιά σας και να την επεξεργαστεί.

Μάθετέ το να μοιράζεται
Με ένα μικρό αδερφάκι στην καθημερινότητά του, το νήπιο σίγουρα θα χρειαστεί να μάθει να μοιράζεται. Εάν δεν το κάνει ήδη με τους μικρούς του φίλους και άλλα άτομα που συναναστρέφεται, δοκιμάστε αρχικά να του ζητήσετε να μοιραστεί μαζί σας κάποια από τα παιχνίδια του. Για να μάθει ένα παιδί να μοιράζεται χρειάζεται χρόνος και υπομονή, οπότε τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να καλλιεργήσετε αυτήν του τη συμπεριφορά.

Δείξτε του φωτογραφίες από όταν ήταν το ίδιο μωρό
Σύμφωνα με την ειδικό Allana Robinson, βλέποντας φωτογραφίες από όταν ήταν το ίδιο μωρό, το θα συνειδητοποιήσει ότι η βρεφική ηλικία δεν είναι κάτι μόνιμο ή κάποιο προνόμιο. Και το ίδιο είχε υπάρξει στην ίδια θέση και όπως κι εκείνο εξαρτιόταν αποκλειστικά από τους γονείς του όταν ήταν τόσο μικρό, το ίδιο θα συμβεί και με το νέο μέλος της οικογένειας.

Μιλήστε του για τα οφέλη του να έχει αδερφάκι
Μπορεί να είναι ακόμα μικρό σε ηλικία, μπορείτε όμως να του εξηγήσετε με απλά λόγια κάποια από τα οφέλη του ερχομού του νέου μέλους. Με το αδερφάκι του θα παίζουν μαζί, ενώ όσο είναι ακόμα μικρό θα μπορεί κι εκείνο να βοηθάει στη φροντίδα του. Λέγοντάς του αυτό, το νήπιο θα καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε και θα νιώσει και αυτό υπεύθυνο για τη φροντίδα του μωρού.

Πηγή: thebump.com


Πηγή