Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εγκυμοσύνη και αμνιοπαρακέντηση: Πότε και γιατί πρέπει να γίνεται

Η αμνιοπαρακέντηση, είναι μια προγεννητική δοκιμασία στην οποία μία μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού αφαιρείται από το σάκο που περιβάλλει το έμβρυο για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

Το δείγμα του αμνιακού υγρού αφαιρείται μέσω μιας λεπτής βελόνας που εισάγεται εντός της μήτρας μέσω της κοιλιάς, υπό την καθοδήγηση του υπερήχου. Πραγματοποιείταi συνήθως ανάμεσα στις 17 και 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά.

Αμνιοπαρακέντηση: Δείτε πώς γίνεται (βίντεο)

Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση αυτή;
Η επιλογή της αμνιοπαρακέντησης προτείνεται, όταν η στατιστική πιθανότητα για το σύνδρομοDown που προκύπτει από το υπερηχογράφημα του Β΄τριμήνου είναι αυξημένη (πάνω από 1/300 π.χ. 1/100) ή όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.Μέσω της αμνιοπαρακέντησης, γίνεται έλεγχος του καρυοτύπου του εμβρύου για διάγνωση ή αποκλεισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το Σύνδρομο DOWN, το Σύνδρομο EDWARDS και το Σύνδρομο PATAU. Επίσης μπορούν να διαγνωσθούν πλήθος άλλων ανωμαλιών των χρωμοσωμάτων καθώς και μεταθέσεων γενετικού υλικού από ένα χρωμόσωμα σε άλλο.

Η εξέταση της αμνιοπαρακέντησης δεν δίνει πληροφορίες για:
1. Γενετικά νοσήματα που οφείλονται σε βλάβες των γονιδίων.
2. Την καρδιά του εμβρύου, τους νεφρούς του, τον σκελετό του.
3. Γενικά και αόριστα για τη διανοητική του κατάσταση.

Η αμνιοπαρακέντηση εντοπίζει όλα τα γενετικά προβλήματα;
Τα αποτελέσματα του ελέγχου συνήθως παρέχουν πληροφορίες για την ασθένεια για την οποία έγινε ο έλεγχος. Ορισμένες μόνο φορές η εξέταση ίσως δώσει αποτελέσματα που σχετίζονται με άλλες ασθένειες. Γενικός έλεγχος για όλες τις γενετικές ασθένειες δεν υπάρχει.

Σε πόσο καιρό θα έχω τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να λάβετε τα αποτελέσματα εξαρτάται από την ασθένεια για την οποία ελέγχεστε. Για ορισμένες ασθένειες χρειάζονται μόνο 3 μέρες. Για άλλες χρειάζονται 2-3 εβδομάδες. Εάν τα αποτελέσματα αργήσουν περισσότερο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, μπορεί απλά τα κύτταρα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο να μεγαλώσουν. Εάν κάνετε αμνιοπαρακέντηση για μία σπάνια γενετική πάθηση, ρωτήστε το γιατρό σε πόσο καιρό θα έχετε τα αποτελέσματα.
Όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι έτοιμα μπορεί να σας καλέσουν να μιλήσετε από κοντά με το γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας, ή μπορεί να σας τα δώσουν με άλλους τρόπους, π.χ. τηλεφωνικά. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε το γιατρό τη στιγμή της εξέτασης τον τρόπο με τον οποίο θα λάβετε τα αποτελέσματα.

Η ακρίβεια της αμνιοπαρακέντησης είναι περίπου 99,4%. Μπορεί περιστασιακά να αποτύχει λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα να μην μπορεί να συλλέξει επαρκή ποσότητα αμνιακού υγρού.

Κρύβει κινδύνους η αμνιοπαρακέντηση;
Ναι. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος η αμνιοπαρακέντηση να προκαλέσει αποβολή (λιγότερο από 1%, ή περίπου 1 στα 200 ή 1 στα 400, περιστατικά. Ο τραυματισμός του μωρού ή της μητέρας, η μόλυνση και ο πρόωρος τοκετός είναι μερικές ακόμη πιθανές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Κόστος
Το κόστος της αμνιοπαρακέντησης ποικίλει ανάλογα το Κέντρο στο οποίο πραγματοποιείται.


Πηγή