Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Επιτρέπεται το μέλι στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας;

Η μαμά που θηλάζει είναι σημαντικό να έχει μία ισορροπημένη διατροφή. Μέσω του μητρικού γάλακτος το μωρό προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του, συνεπώς η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτικά γεύματα και τροφές υψηλής διατροφικής αξίας.

Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, πλούσιο θρεπτικά συστατικά και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Επιτρέπεται όμως στη διατροφή της μαμάς που θηλάζει; Πολλές νέες μαμάδες αναρωτιούνται καθώς είναι γνωστό ότι το μέλι δεν επιτρέπεται στη διατροφή των παιδιών μικρότερων του ενός έτους. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέλι περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, βακτήρια που προσβάλουν το γαστρεντερικό σύστημα και ενδέχεται να προκαλέσουν στα μωρά αλλαντίαση, μία παραλυτική ασθένεια που επηρεάζει τη νευρική και μυϊκή λειτουργία του βρέφους.

Παρόλα αυτά το μέλι επιτρέπεται στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας και αυτό γιατί μέσω της διαδικασίας της πέψης τα βακτήρια αυτά “σκοτώνονται” στο στομάχι της μητέρας και δεν μπορούν να “περάσουν” στο μητρικό γάλα που καταναλώνει το μωρό.

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Roman Oditsov

Τα οφέλη του μελιού στη διατροφή της μαμάς που θηλάζει

Το μέλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μίας λοιπόν και μπορείτε άφοβα να το εντάξετε στη διατροφή σας, δείτε παρακάτω και τα πιο βασικά οφέλη από την κατανάλωσή του.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο κ.α. Η κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Δίνει ενέργεια

Εκτός από τα παραπάνω, το μέλι περιέχει υδατάνθρακες και σάκχαρα τα οποία απορροφούνται από τον οργανισμό αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια, την οποία και σίγουρα χρειάζεστε αυτήν την περίοδο.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και το μέλι είναι από τις τροφές που μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε. Εντάξτε στη διατροφή σας μικρά σνακ με μέλι, προσοχή όμως μην το παρακάνετε, καθώς το μέλι είναι συμπυκνωμένη πηγή σακχάρων και η κατανάλωσή του θέλει μέτρο.

Πηγή: babycenter.com


Πηγή