Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κι όμως τα παιδιά θέλουν να τους λέμε «όχι»- Υπάρχει λόγος

Ναι, το ομολογώ. Μπορώ να δωροδοκήσω τα παιδιά μου, χωρίς αίσθημα ενοχής, όταν νοιώσω ότι πρέπει να το κάνω.

 Κι όταν με κοιτούν με λαμπερά μάτια και πλατύ χαμόγελο λέγοντας μου «Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου», δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα.Όμως ένα περιστατικό με το μεγάλο μου γιο με προβλημάτισε. Μου είχε ζητήσει κάτι και εγώ του το αρνήθηκα. Θύμωσε μαζί μου αλλά δεν υποχώρησα. «Όχι, γιε μου. Απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε», του επανέλαβα φουντώνοντας ακόμα περισσότερο το θυμό του. Τη στιγμή εκείνη σίγουρα δεν ήμουν η καλύτερη μητέρα. Και προβληματίστηκα. Είναι η αγάπη τους τόσο ασύμμετρη τελικά;

Προβληματίστηκα για το τι ήθελα να γνωρίζουν τα παιδιά για την αγάπη μου. Τότε έγραψα αυτό το γράμμα με αποδέκτες κυρίως τα παιδιά μου αλλά και τον εαυτό μου:

«Αγαπητά μου παιδιά,

Θέλω να σας διδάξω ένα μάθημα για το τι με κάνει μια καλή μαμά… Εχουμε και λέμε.

Στη ζωή, θα με ακούσετε να λέω περισσότερα «όχι» απ’ ότι «ναι». Και όταν ακούτε τη λέξη «όχι», θέλω να ξέρετε ότι είναι ένας άλλος τρόπος να σας λέω, «Σας αγαπώ.»

Ναι, ξέρω. Δεν το αισθάνεστε έτσι. Νιώθετε σαν να σας εμποδίζω απ΄όλα όσα σας ενδιαφέρουν. Αλλά κάνετε λάθος. Γιατί εκείνο που πραγματικά κάνω είναι να “μπλοκάρω” ό,τι πληγώνει αυτό που αγαπώ και με νοιάζει ποιο πολύ. Και αυτό το κάτι είστε εσείς.

Έτσι, θα με ακούσετε να λέω «όχι»πολλές φορές. Ή τουλάχιστον πολύ περισσότερες απ’οσες θα θέλατε. Και δεν χρειάζεται πάντα να κατανοήσετε το σκεπτικό μου. Δεν είναι αναγκαίο.

04f31863728e38d0425ea9a3e10b39e7

Απλά πρέπει να ξέρετε ότι τις περισσότερες φορές είμαι καλύτερη μητέρα όταν σας θέτω όρια από ό, τι όταν δεν το κάνω. Δεν θα ήταν αγάπη αν δεν το έκανα. Μερικές φορές η αγάπη έχει και πολλά όχι.

Και μην με παρεξηγείτε, θα λέω “ναι” όσες περισσότερες φορές μπορώ. Επειδή μου αρέσει να σας κάνω ευτυχισμένους. Αλλά το να σας αγαπώ δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε πάντα ευτυχισμένοι. Σας παρακαλώ, μην συγχέετε αυτά τα δύο.

Και γι ‘αυτό το κερασάκι χθες το βράδυ, μια καλή μαμά θα σας έλεγε «όχι» γιατί θα νοιαζόταν περισσότερο για τα δόντια σας και την ζάχαρη που θα σας απέτρεπε από΄το να κοιμηθείτε εύκολα, λόγω υπερέντασης. Αυτή τη γεύση πιστεύετε ότι έχει η αγάπη; Αυτό ήταν δωροδοκία.

Η πραγματική αγάπη μου για σας είναι πολύ βαθύτερη και πιο γλυκιά. Και δεν πρέπει να το ξεχνάτε ποτέ.

Με αγάπη,

Η μαμά σας που πρόκειται να σας πει «Όχι»

 

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Παπανικολάου
Πηγή: scarymommy.com


Πηγή