Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Λέλα Καραγιάννη: Μητέρα επτά παιδιών και ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης

Η 28η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που πολέμησαν σθεναρά ενάντια των Γερμανών και των συμμάχων τους για μία ελεύθερη πατρίδα. Άνθρωποι-πρότυπα που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών και η Λέλα Καραγιάννη, μία μητέρα επτά παιδιών που τα δύσκολα χρόνια του πολέμου έγινε από νοικοκυρά, πρωτεργάτιδα της Εθνικής Αντίστασης. Φυλακίσθηκε, βασανίστηκε, είδε τους Γερμανούς να παίρνουν τα παιδιά της. Ποτέ όμως δεν λύγισε. Η Λέλα δεν πρόλαβε να δει την Ελλάδα και πάλι ελεύθερη. Εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου του 1944 στο άλσος δίπλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, έναν μόλις μήνα πριν από την Απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η ζωή πριν τον πόλεμο

Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας. Πατέρας της ήταν ο Αθανάσιος Μηνόπουλος και μητέρα της η Σοφία Μπούμπουλη, απόγονος της Μπουμπουλίνας.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το έζησε στην Αθήνα, όπου και παντρεύτηκε τον Γιώργο Καραγιάννη, έναν φαρμοκοποιό από τη Σμύρνη. Μαζί απέκτησαν τρεις γιους και τέσσερις κόρες: τον Γιώργο, τον Βύρωνα, την Ιωάννα, την Νεφέλη, την Ηλέκτρα, τον Νέλσωνα και την Ελένη.

Η Λέλα ήταν σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά, όπως αποδείχθηκε.

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org

Η συμμετοχή της στην Εθνική Αντίσταση

Από τις πρώτιες κιόλας μέρες της Κατοχής, η Λέλα Καραγιάννη ανέλαβε δράση. Το 1941 δημιούργησε και χρηματοδότησε την αντιστασιακή οργάνωση “Μπουμπουλίνα”, της οποίας στόχος ήταν η φυγάδευση Βρετανών στο Κάιρο αλλά και οι δολιοφθορές ενάντια των Γερμανών και των συμμάχων τους. Το σπίτι της μετατράπηκε σε “Αρχηγείο” και σταδιακά η οργάνωση απέκτησε πάνω από 100 μέλη.

Παράλληλα, η Λέλα δημιούργησε και ένα δίκτυο κατασκοπείας το οποίο, μεταξύ άλλων, συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών πλοίων και υπέκλεβε σχεδιαγράμματα αεροδρομίων.

Τον Ιούνιο του 1941 συνελλήφθησαν οι δύο μεγαλύτερες κόρες της, Ιωάννα και Ηλέκτρα. Η Λέλα δεν πτοήθηκε, κατάφερε να τις ελευθερώσει και συνέχισε τη δράση της. Τον Σεπτέμβρη του 1941 συνελήφθη και η ίδια και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ με την κατηγορία της κατασκοπείας. Επτά μήνες αργότερα αφέθηκε ελεύθερη ελλείψει στοιχείων.

Η παραμονή της στην φυλακή, αντί να την αποδυναμώσει την έκανε πιο δυνατή και μετά την αποφυλάκισή της συνέχισε το αντιστασιακό έργο της με μεγαλύτερο πάθος και ένταση.

Τον Ιούλιο του 1941 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Την ίδια ημέρα συνελήφθησαν και τα πέντε από τα επτά παιδιά της , τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Η Λέλα Καραγιάννη οδηγήθηκε στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν όπου και βασανίσθηκε με πολλούς ακόμα Έλληνες άγρια και επαννειλλημένως. Την κρέμασαν, την έκαψαν, της εξάρθρωσαν τα χέρια, την υπέβαλαν στο μαρτύριο της σταγόνας, της τρύπησαν τα πλευρά με πόμολα πόρτας. Η Λέλα και πάλι δε λύγισε ούτε στιγμή. Όταν κάποια στιγμή την απείλησαν με τη ζωή του γιου της, εκείνη τους απάντησε με θάρρος:

«Ζητείτε από μία Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της και την πατρίδα της με την απειλή του τυφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν, μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας!»

lela karagianni 3

Πηγή φωτογραφίας:lelakarayanni.gr

Η εκτέλεση

Η Λέλα Καραγιάννη και 59 ακόμα αγωνιστές της Αντίστασης εκτελέσθηκαν την αυγή της 8ης Οκτωβρίου του 1941 στο άλσος δίπλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, όπου και πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής της.

Ακόμα και εκείνες τις στιγμές δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν φοβήθηκε. Λίγο πριν από την εκτέλεσή της, απευθυνόμενη στους άλλους μελλοθάνατους, φώναξε: «Ψηλά παιδιά τα κεφάλια να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους».

Ο ηρωισμός και η δράση της Λέλας Καραγιάννη τιμήθηκαν μετά το θάνατό της. Της απενεμήθη το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών, ο τιμητικός τίτλος του Δικαίου των Εθνών από το Γιαντ Βασσέμ και ο βαθμός του Ταξιάρχου επί τιμή.

Πολλές οδοί φέρουν το όνομά της, ενώ το 1963 τοποθετήθηκε στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια η προτομή της, έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.

Δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Λέλας Καραγιάννη στην gallery που ακολουθεί.

Με πληροφορίες από wikipedia.org / sansimera.gr


Πηγή