Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μητρότητα και εργασία:Τι προβλέπει ο νόμος για άδειες και απολύσεις

Ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα δικαιώματα και διευκολύνσεις στην εργαζόμενη γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα κυριότερα από τα δικαιώματα αυτά συνοψίζονται ως εξής:

• Απαγόρευση απόλυσης εγκύου
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό. Η προστασία επεκτείνεται και κατά το τυχόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απουσίας, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή στον τοκετό. Κατά το διάστημα αυτό επιτρέπεται να γίνει απόλυση της εγκύου μόνο αν υπάρχει σπουδαίος λόγος. Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να κοινοποιήσει την καταγγελία και στο ΣΕΠΕ. Ως σπουδαίος λόγος, φυσικά, δεν μπορεί να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη (α. 36 παρ. 1 ν. 3996/2011).
• Άδεια μητρότητας
Στις εγκύους που εργάζονται χορηγείται άδεια μητρότητας, συνολικής διάρκειας δεκαεπτά (17) εβδομάδων. Από αυτές, οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες, χορηγούνται μετά τον τοκετό.
• Άδεια απουσίας φροντίδας παιδιού
Ακόμα, οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται για χρονικό διάστημα τριάντα (30) μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα. Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα μήνες και σε μία ώρα για 6 επιπλέον μήνες. Σε περίπτωση που δεν κάνει χρήση του δικαιώματος η μητέρα, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει την παραπάνω άδεια ο πατέρας. Επίσης, σε συνεννόηση με τον εργοδότη, είναι δυνατό το μειωμένο ωράριο να χορηγηθεί και ως ισόχρονη άδεια με αποδοχές.
• Ειδική 6μηνη άδεια
Τέλος, η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας 6 μηνών. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα, μηνιαίως, ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy72871 = 'info' + '@'; addy72871 = addy72871 + 'avlonitislaw' + '.' + 'gr'; var addy_text72871 = 'info' + '@' + 'avlonitislaw' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text72871); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  
http://www.avlonitislaw.gr 


Πηγή