Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Παιδιά που αρρωσταίνουν σπάνια: Ποιο είναι το μυστικό

Η πλειοψηφία των μαμάδων ζει με το άγχος των ιώσεων. Ειδικά όσες έχουν μωρό στο σπίτι ή το ένα παιδί τους πηγαίνει στον παιδικό, τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να αρρωστήσουν.

Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί συνήθως ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος ανάρρωσης και ξανά νέας ίωσης που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες! Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν αρρωσταίνουν συχνά παρά τη συναναστροφή τους με τα υπόλοιπα άρρωστα μέλη της οικογένειας ή τους συμμαθητές τους. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Υπάρχει κάποιο μυστικό; Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί: Σαφώς και δεν υπάρχει “συνταγή” για γερά παιδιά παρά μόνο ορισμένοι κανόνες υγιεινής και διατροφής που σε συνδυασμό με την κράση του παιδιού μπορούν να το κάνουν ανθεκτικό στις ιώσεις.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών: Το σωστό πλύσιμο των χεριών μειώνει δραστικά τη μετάδοση των αναπνευστικών και γαστρεντερικών ασθενειών. Γι’ αυτό και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους , ειδικά όταν γυρίζουν από τον παιδικό σταθμό, το σχολείο, την παιδική χαρά και οπωσδήποτε πριν το φαγητό.
Καλός και επαρκής ύπνος: Η στέρηση του ύπνου διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο να κρυολογήσει ή να πάθει γρίπη. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 11 με 13 ώρες.
Καθημερινή άσκηση: Σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια άσκηση , είτε υπό τη μορφή κάποιας δραστηριότητας είτε με τη μορφή παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να μειώσει το κρυολόγημα ή τη γρίπη κατά τη διάρκεια του έτους κατά 25 με 50%. Η άσκηση είναι καλύτερη από οποιαδήποτε διαφημιζόμενη θεραπεία, καταλήγουν οι επιστήμονες, επειδή ενισχύει την κυκλοφορία των κυττάρων που καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Μακριά τα χέρια από το πρόσωπο: Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος, εισέρχονται στον οργανισμό από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα, για αυτό και πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν συνεχώς τα χέρια τους στο πρόσωπό τους.
Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή: Όσο δύσκολο κι αν είναι, αφού πολλά παιδιά δεν αγαπούν τις υγιεινές τροφές καθώς τις βρίσκουν άνοστες, θα πρέπει στα καθημερινά τους γεύματα να περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά . Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το μπρόκολο, οι φράουλες και τα πορτοκάλια, και πλούσιες σε βιταμίνη D όπως ο τόνος, τα δημητριακά και το γάλα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα εμβόλια που πρέπει να κάνει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, θωρακίζουν τον οργανισμό και μειώνουν τις πιθανότητες για συχνές αρρώστιες.


Πηγή