Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού (εικόνες)

Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί μεγαλώνει σωματικά και συναισθηματικά, μαθαίνει να επικοινωνεί, να σκέφτεται και να κοινωνικοποιείται, είναι μέρος της ανάπτυξής του.

Όλοι αυτοί οι τομείς ανάπτυξης συνδέονται μεταξύ τους και ο καθένας εξαρτάται και επηρεάζει τους άλλους.

Στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής, οι εμπειρίες και οι σχέσεις διεγείρουν την ανάπτυξη των παιδιών, δημιουργώντας εκατομμύρια συνδέσεις στον εγκέφαλό τους. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσει συνδέσεις γρηγορότερα τα πρώτα πέντε χρόνια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή τους.

Σε αυτή τη περίοδο τίθενται τα θεμέλια για μάθηση, συμπεριφορά και σωστή διατροφή.

Σχέσεις: η βάση της ανάπτυξης του παιδιού

Οι σχέσεις των παιδιών επηρεάζουν όλους τους τομείς και τα στάδια της ανάπτυξής τους.  Μέσω των σχέσεων, το παιδί μαθαίνει ζωτικές πληροφορίες για τον κόσμο του. Για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται εάν ο κόσμος είναι ασφαλής, αν το αγαπούν, ποιος το αγαπά, τι συμβαίνει όταν κλαίει ή γελάει και πολλά άλλα.

Επίσης, μαθαίνει παρακολουθώντας τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειάς του. Αυτή η μάθηση είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη των επικοινωνιακών, συμπεριφορικών, κοινωνικών και άλλων δεξιοτήτων του παιδιού.

anaptixi paidiou2

Παιχνίδι: πώς βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού

Στα πρώτα χρόνια, το παιχνίδι είναι ο κύριος τρόπος μάθησης και ανάπτυξης των παιδιών. Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και δίνει ευκαιρίες στο παιδί να εξερευνήσει, να παρατηρήσει, να πειραματιστεί και να λύσει προβλήματα. Θα χρειαστεί την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή σας για να το κάνει αυτό. Αλλά είναι σημαντικό να επιδιώξετε μια ισορροπία μεταξύ του να υποστηρίζετε το παιδί σας και να το αφήνετε να δοκιμάσει τα πράγματα μόνο του ώστε να κάνει και λάθη.

Ο χρόνος που αφιερώνετε παίζοντας, μιλώντας, ακούγοντας και αλληλεπιδρώντας μαζί του το βοηθά να μάθει βασικές δεξιότητες ζωής. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν την επικοινωνία, τη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και παιδιά.

Άλλα πράγματα που διαμορφώνουν την ανάπτυξη του παιδιού

Τα γονίδια του παιδιού σας και άλλοι παράγοντες όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η υγεία και η γειτονιά στην οποία ζείτε επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού σας.

anaptixi paidiou4

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή δίνει στο παιδί σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη της αίσθησης της γεύσης. Το υγιεινό σπιτικό φαγητό και τα διατροφικά πρότυπα στα πρώτα χρόνια μπορούν να δημιουργήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες για την υπόλοιπη ζωή του.

Φυσική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παιδιού. Πέρα από τις κινητικές δεξιότητες, η άσκηση βοηθά το παιδί σας να σκέφτεται και δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο του.

Υγεία

Παιδικές ασθένειες όπως κρυολογήματα, πόνοι στο αυτί και γαστρεντερίτιδα δεν έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Όμως η αναπηρία, η αναπτυξιακή καθυστέρηση και οι χρόνιες ή μακροχρόνιες παθήσεις μπορούν να την επηρεάσουν και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες γιατρούς.

Γειτονιά

Η ανάπτυξη του παιδιού σας επηρεάζεται από τον κοινωνικό περίγυρο , από τις κοινωνικές συναναστροφές, από την παιδική χαρά, τον παιδικό, το νηπιαγωγείο.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική ανάπτυξη και τις διαφορές μεταξύ των παιδιών στη gallery που ακολουθεί: 

Πηγή: raisingchildren.net.au


Πηγή