Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πόσο συχνά σας βλέπουν τα παιδιά να γελάτε με την καρδιά σας;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια, αυθόρμητα και πηγαία; Που νιώσατε ότι σας έχει κοπεί η ανάσα και δεν μπορούσατε να μιλήσετε;

Αν δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά, μάλλον έχετε να γελάσετε πολύ καιρό. Σε αντίθεση με τα παιδιά, που έχουν τη μαγική ικανότητα να ξεκαρδίζονται στα γέλια με κάτι απλό, οι ενήλικες δεν έχουν αυτή την ευκολία. Κι ενώ γνωρίζουμε ότι το γέλιο μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, λίγοι δίνουμε σημασία στα οφέλη  εκείνης της μιας στιγμής που θα μας κάνει να γελάσουμε. Το γέλιο, εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνήθειες –μαζί με την γυμναστική και την υγιεινή διατροφή- που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά για να έχουμε μια υγιή και ισορροπημένη καθημερινότητα.

Η συγγραφέας του βιβλίο “Laugh Your Way to Happiness”, Lesley Lyle, δήλωσε στο ηλεκτρονικό έντυπο Natural Health πως «μπορεί να το έχουμε ξεχάσει, αλλά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το γέλιο ήταν το μόνο μέσο για να επικοινωνήσουμε την χαρά και την απόλαυση. Μπορεί να έχετε γίνει ένας από την πλειοψηφία των ενηλίκων που σύμφωνα με έρευνες γελούν 15 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο, αντίθετα με τα παιδιά που γελούν και χαμογελούν περίπου 300 και 500 φορές κάθε μέρα».

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά, τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Μπορεί παράλληλα να κάνει καλό και στην ψυχική μας υγεία, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας απαλλάξει από το άγχος. Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της επινεφρίνης, των ορμονών που δημιουργούνται όταν αγχωνόμαστε.

Μήπως ήρθε η στιγμή ν΄ αρχίσετε να γελάτε πιο συχνά; Σας προτείνουμε μερικές ιδέες:
-Ξεκινήστε να λέτε ανέκδοτα με τα παιδιά σας ή με την παρέα σας
-Παρακολουθείστε χιουμοριστικά βιντεάκια στο youtube
-Παίξτε διασκεδαστικά παιχνίδια
-Χορέψτε αστείους χορούς με τα παιδιά σας
-Βγάλτε αστείες φωτογραφίες με το κινητό σας
-Πάρτε μέρος σε αστείους και αυτοσχέδιους διαγωνισμούς


Πηγή