Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τι να κάνετε αν το μωρό δεν θέλει με τίποτα να το λούσετε

Για τα περισσότερα μωρά η ώρα του μπάνιου είναι από τις πιο ευχάριστες στιγμές καθώς μπορούν να πλατσουρίσουν με τα νερά και να χαλαρώσουν.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με το λούσιμο. Συνήθως βάζουν τα κλάματα ή σπρώχνουν το χέρι σας για να μη του λούσετε τα μαλλιά.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η άρνηση για το λούσιμο είναι παροδική. Περνώντας ο καιρός θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι κάτι τόσο τρομερό , θα ηρεμήσει και θα μπορέσετε κι εσείς χωρίς δράματα να το λούζετε.

Πού οφείλεται όμως αυτή η άρνηση του παιδιού στο λούσιμο;

Φόβος για τις σαπουνάδες και το νερό στα μάτια

Είναι διαφορετικό να απολαμβάνει το νερό στο σώμα του και να παίζει με τα παιχνίδια του στη μπανιέρα και άλλο να το νιώθει στο πρόσωπό του. Οι σαπουνάδες επίσης είναι ενοχλητικές ειδικά όταν κυλάνε στα μάτια και τη μύτη του. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα σαμπουάν και να ξεπλένετε τα μαλλιά του κρατώντας το κεφαλάκι του προς τα πίσω.

Φόβος ότι θα πέσει

Αν δεν έχετε καθισμάτι μπάνιου και είναι μέσα στη λεκάνη, το μωρό όταν δεν το πιάνετε, φοβάται ότι θα πέσει. Βλέποντας ότι θα το λούσετε αντιλαμβάνεται ότι δεν το στηρίζετε και με τα δύο χέρια και αυτό του προκαλεί μεγαλύτερο φόβο.

Τρίψιμο

Πολλά μικρά παιδιά αναπτύσσουν μια πραγματική απέχθεια για το τρίψιμο του κεφαλιού τους . Το λούσιμο των μαλλιών γίνεται πολύ λιγότερο αγχωτικό όταν κάνετε απλά μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού.

Τι μπορείτε να κάνετε

Φορέστε του γυαλιά κολύμβησης

Μπορεί να ακούγετε υπερβολικό , λειτουργεί όμως σε αρκετά παιδιά.

Δώστε του το σαμπουάν

Βάλτε στο χεράκι του μια μικρή ποσότητα σαμπουάν και βοηθήστε το να τη βάλει στα μαλλιά μόνο του.

Πετσέτα

Έχετε δίπλα σας μια στεγνή πετσέτα εξηγώντας ότι κάθε φορά που θα πέφτει νερό στο πρόσωπο του θα το σκουπίζετε.

Πείτε του να κοιτάζει ψηλά

Με αυτό τον τρόπο ούτε το νερό ούτε οι σαπουνάδες θα πέφτουν στα μάτια του.

Πηγή: babyology.com.au


Πηγή