Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Αυτισμός: Η αισθητηριακή υπερφόρτωση μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο

Αυτισμός: Η αισθητηριακή υπερφόρτωση μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο

Πώς θα αντιδρούσατε εάν ακούγατε μια βρύση να στάζει ή ένα σκύλο να γαβγίζει στο διπλανό τετράγωνο; Θα σας τάραζε ο ήχος ενός διερχόμενου ασθενοφόρου ή το επίμονο τικ-τακ του ρολογιού στον τοίχο;

Όλοι αυτοί οι ήχοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά σπανίως τους δίνουμε σημασία. Για ένα άτομο με αυτισμό μπορούν όμως να αποδειχθούν πηγή έντονης δυσφορίας και αναστάτωσης.

«Αρκετά άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος δυσκολεύονται να επεξεργαστούν καθημερινές αισθητηριακές πληροφορίες, όπως ήχους, εικόνες και μυρωδιές», αναφέρει η Βρετανική Εταιρία Αυτισμού (NAS). «Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για δυσκολίες αισθητηριακής ενσωμάτωσης ή αισθητηριακή ευαισθησία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή του ατόμου.»

Ένα δυνατό φως, ένα περίτεχνο σχέδιο επάνω σε έναν τοίχο ή ένα ηχητικό εφέ στην τηλεόραση μπορούν να προκαλέσουν έντονη ενόχληση σε ένα άτομο με αισθητηριακή ευαισθησία, καθώς κάθε ερέθισμα μεγεθύνεται και διαστρεβλώνεται.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι νιώθει ένα άτομο με αισθητηριακή υπερφόρτωση. Για το λόγο αυτό, η Βρετανική Εταιρία Αυτισμού δημιούργησε ένα σύντομο βίντεο που προσομοιώνει την εμπειρία και δίνει σε όλους εμάς μια πιο σαφή εικόνα για τη διαταραχή.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr