Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Νόσος Scheuermann: Τι είναι και πότε εμφανίζεται στα παιδιά

Νόσος Scheuermann: Τι είναι και πότε εμφανίζεται στα παιδιά

Η νόσος Scheuermann ή «νεανική κύφωση (κυρτή πλάτη)» είναι μία οστεονέκρωση της δακτυλιοειδούς απόφυσης του σπονδυλικού σώματος.

Η κύφωση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ, εμφανίζεται όταν οι σπόνδυλοι στο επάνω μέρος τους γίνονται πιο σφηνοειδείς.

Είναι πιο συνηθισμένη στα αγόρια κυθίως στην εφηβεία. Πολλά παιδιά εξ αιτίας αυτής της πάθησης έχουν κακή στάση, με ή χωρίς πόνο στην πλάτη. Ο πόνος σχετίζεται με τη δραστηριότητα και μπορεί να ανακουφιστεί με ξεκούραση. Η διάγνωσή της μπορεί να γίνει με εξέταση (οξεία γωνίωση στην πλάτη) και επιβεβαιώνεται με ακτινογραφίες.

Για να θεωρηθεί ότι πρόκειται για τη νόσο Scheuermann, το παιδί πρέπει να έχει ανωμαλίες των σπονδυλικών δίσκων και οπίσθια κάμψη κατά 5 μοίρες σε 3 τουλάχιστον διαδοχικούς σπονδύλους.

Η νόσος Scheuermann δεν απαιτεί συνήθως άλλη θεραπεία εκτός από την προσαρμογή της δραστηριότητας του παιδιού ώστε να μην πονάει, την παρακολούθηση και, σε σοβαρές περιπτώσεις,την τοποθέτηση ενός ειδικού στηρίγματος όταν τα οστά τους ακόμα μεγαλώνουν.

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr