Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Τι να κάνετε όταν τα αδέρφια τσακώνονται

Τι να κάνετε όταν τα αδέρφια τσακώνονται

Πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι γονείς

Οι διαφωνίες και οι καυγάδες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, όταν υπάρχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά στο σπίτι που μεγαλώνουν μαζί. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τα παιδιά και δημιουργούν περιβάλλον «εμπόλεμης ζώνης» στο σπίτι  όπως είναι η ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, η ηλικία και οι κοινωνικές δεξιότητες.

Συνήθως ένας καυγάς ξεκινά όταν τα παιδιά θεωρούν μια κατάσταση άδικη  ή όταν προσπαθούν και οι δύο να διεκδικήσουν κάτι ή όταν πιστεύουν ότι καταπατούνται τα δικαιώματά τους. Μερικές φορές όμως ανταγωνίζονται επειδή απλά βλέπουν την ίδια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο.

Για παράδειγμα ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να «πειράζει» το μικρότερο επειδή το θεωρεί αστείο, αλλά στο μικρότερο να μην αρέσει επειδή  θεωρεί ότι τον/την κοροϊδεύει. Άλλες πάλι φορές τα αδέρφια έρχονται σε σύγκρουση επειδή ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την γονική προσοχή και την επιβράβευση.

Τι πρέπει να κάνουν όμως οι γονείς σε αυτές της περιπτώσεις ώστε να έρθει η ειρήνη στο σπίτι;

Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές τις οποίες ως γονείς μπορείτε να εφαρμόσετε για να μην τσακώνονται τα αδέρφια μεταξύ τους.

Πρώτα απ’ όλα, φροντίστε να καλλιεργήσετε ένα περιβάλλον αγάπης και αποδοχής και όχι ανταγωνιστικότητας. Τα αδέρφια πρέπει να ενθαρρύνονται για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο και να χαίρονται επίσης ο ένας με τις επιτυχίες του άλλου. Οι γονείς θα πρέπει από την πλευρά τους να αποφεύγουν τη σύγκριση, ακόμη και αν η σύγκριση φαίνεται ακίνδυνη (αυτό ισχύει για όλους τους τομείς: τους βαθμούς, την προσωπικότητα, τον αθλητισμό, κλπ).

Δεύτερον, θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά (με τον διάλογο και επιχειρήματα) και να παρεμβαίνετε μόνον όταν είναι απαραίτητο.

Τέλος, ως γονείς πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας ώστε να αλληλεπιδρούν σωστά με το περιβάλλον τους. Για παράδειγμα αν φωνάζετε συνεχώς στο σπίτι σας είναι φυσικό και να παιδιά σας να μάθουν να φωνάζουν ή αν μιλάτε αρνητικά για τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι επόμενο και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

Τα καλά νέα

Αυτού του είδους οι διαφωνίες, όπως προαναφέραμε, αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μια πολυμελούς οικογένειας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να εξασκήσουν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειαστούν ως ενήλικες. Οι τσακωμοί θα μειωθούν καθώς τα παιδιά θα μεγαλώνουν και θα αναπτύξουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Θα μάθουν να σέβονται ο ένας την γνώμη του άλλου, να διαπραγματεύονται, να σέβονται τα δικαιώματα, τα συναισθήματα και τις «περιουσίες» των άλλων ανθρώπων.

Κανείς δεν είπε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι εύκολο πράγμα αλλά με σωστή καθοδήγηση και στάση θα καταφέρετε να σταματήσετε τις «εχθροπραξίες» και να έχετε αγαπημένα μεταξύ τους παιδιά.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr