Τετάρτη , 1 Δεκέμβριος 2021

Κρύο, καιρός για γιουβαρλάκια -Η κλασική, παραδοσιακή συνταγή | GASTRONOMIE

Τώρα που ο καιρός έχει «χαλάσει για τα καλά», μία είναι η συνταγή που θα μας παρηγορήσει και θα μας ζεστάνει. Αχνιστά, παραδοσιακά γιουβαρλάκια αυγολέμονο.

Με το κρυολόγημα να παραμονεύει, μια σούπα είναι πάντοτε βάλσαμο. Αλλά όχι σούπα ό,τι κι ό,τι. Το αριστούργημα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που ακούει στο όνομα «γιουβαρλάκια». Νόστιμα, ευωδιαστά και πλούσια σε αρώματα λεμονιού και μυρωδικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 60 γρ. ρύζι καρολίνα (1 φλ. του καφέ)
  • 1 μέτριο καρότο
  • Tο ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο
  • 75ml ελαιόλαδο
  • 1,25 λίτρα ζωμό βοδινού (ή νερό με κύβο)
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια, το χυμό τους

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε το ρύζι σε λίγο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει ώσπου να ετοιμάσουμε τον κιμά.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, 50ml λάδι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, το καρότο τριμμένο, το ξύσμα από το λεμόνι, άνηθο, μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε το πράσινο (τρυφερό) μέρος του πράσου ψιλοκομμένο και το ρύζι, αφού το σουρώσουμε και πλάθουμε τον κιμά.
  • Πλάθουμε τον κιμά σε γιουβαρλάκια, σε μέγεθος μπάλας του γκολφ περίπου.
  • Ψιλοκόβουμε το δεύτερο κρεμμύδι, το λευκό μέρος του πράσου και την δεύτερη σκελίδα σκόρδου. Βάζουμε 25ml λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γυαλίζουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό, ζεστό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε ώσπου να αρχίσει να κοχλάζει.
  • Αφού αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια στη σούπα. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει άλλη μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και ψήνουμε στο χαμηλό για 30 λεπτά περίπου.
  • Χτυπάμε σε βαθύ μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού να αφρατέψουν καλά. Παίρνουμε με μια κουτάλα ζωμό από τη σούπα που βράζει και ρίχνουμε αργά και με σταθερή ροή στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας διαρκώς. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.
  • Γυρίζουμε το αυγολέμονο στη σούπα και αφήνουμε στη φωτιά 5-10 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί καλά το φαγητό.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή