Παρασκευή , 7 Μάι 2021

Συνταγή για απίθανα πιροσκί με πατάτα -Νηστίσιμη λιχουδιά, ακαταμάχητη γέμιση | GASTRONOMIE

Αφράτη λιχουδιά με ποντιακές ρίζες σε μια συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και αν νηστεύετε ως το Πάσχα.

Η ζύμη των πιροσκί είναι τόσο ξεχωριστή γιατί γίνεται με μαγιά. Ωστόσο, καθώς δεν περιλαμβάνει αυγά ή γάλα, μπορείτε να τη δοκιμάσετε για κλασικά πιροσκί με πατάτα, που είναι και νηστίσιμα. Φυσικά, στις κλασικές γεύσεις περιλαμβάνεται και το λουκάνικο, η φέτα ή ο κιμάς και μπορείτε με την ίδια ζύμη να φτιάξετε ό,τι λαχταράτε.

Υλικά

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 με 1 ½ φιλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
  • ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη γέμιση: 700-800 γρ. πατάτες
  • 2-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 5-6 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές από το αλευρί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Ρίχνουμε τον χυλό της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το αλάτι στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια (καλό είναι να λαδώσετε τα χέρια σας) να γίνει η ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Μπορείτε να τη χτυπήσετε και στον γάντζο του μίξερ, αν διαθέτετε (όχι σε υψηλή ταχύτητα).
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μία ώρα.
  • Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν καλά. Όσο είναι ζεστές, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.
  • Παράλληλα, μαραίνουμε το λευκό μέρος του κρεμμυδιού σε λίγο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα, τα πράσινα φύλλα ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μοιράζουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει σε 20 μέρη. Ανοίγουμε με ένα πλάστη φύλλα 10-12 εκατοστών. Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες, βρέχοντας ελαφρά τα άκρα να ενωθούν.
  • Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και τηγανίζουμε παρτίδες-παρτίδες, ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή