Πέμπτη , 28 Οκτώβριος 2021

Συνταγή για απολαυστικά ντολμαδάκια γιαλαντζί -Λεμονάτες μπουκιές παράδοσης | GASTRONOMIE

Τα ντολμαδάκια σε αμπελόφυλλο δεν είναι μόνο για τις ημέρες της νηστείας. Πρόκειται για μια συνταγή, απαύγασμα της ελληνικής παράδοσης και δεν είναι τόσο δύσκολα, όσο πιθανώς θα υπέθετε κανείς.

Η
διαδικασία της περισυλλογής των
αμπελόφυλλων είναι ένα εγχείρημα που
πράγματι απαιτεί εμπειρία, ενώ στις
μέρες μας θα πρέπει κανείς να έχει
πρόσβαση σε αμπέλι που δεν ραντίζεται
για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Επιπλέον,
τα φύλλα χρειάζονται ζεμάτισμα, πριν
να είναι έτοιμα για να δεχτούν τη γέμιση
από ρύζι και μυρωδικά. Ευτυχώς, υπάρχουν
σήμερα στο σούπερ μάρκετ έτοιμα
αμπελόφυλλα σε βάζο που το μόνο που
χρειάζεται είναι τα ξεπλύνετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα
  • 3-4 κρεμμύδια ξερά περασμένα στον τρίφτη
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • ½ ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Το χυμό από 3 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα να μαραθούν με ελάχιστον νερό. Αφού εξατμιστεί η υγρασία, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε να πάρουν χρώμα
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, το μαραμένο κρεμμύδι, τον άνηθο, το δυόσμο και το χυμό δύο λεμονιών και λίγο αλατοπίπερο
  • Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα, κόβουμε το κοτσάνι αν υπάρχει και ξεκινάμε το τύλιγμα. Απλώνουμε ένα φύλλο στην παλάμη του χεριού, γεμίζουμε 1-2 κουταλάκια από τη γέμιση και τυλίγουμε, διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες.
  • Στρώνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα (όλο και κάποια θα έχουν χαλάσει στο τύλιγμα) και στρώνουμε τα ντολμαδάκια από τα τοιχώματα προς το κέντρο, σφηνώνοντας τα καλά για να μην ανοίξουν.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και τον χυμό λεμονιού που περίσσεψε, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
  • Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και αφού αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε σκεπάζουμε και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να βράσουν για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε το πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά πριν τα βγάλουμε από την κατσαρόλα

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr


Πηγή