Συνταγή για κλασικό, μελωμένο σάμαλι -Ολα τα μυστικά για να το απολαύσετε και στη νηστεία | GASTRONOMIE

Ένα παραδοσιακό γλυκό με βάση το σιμιγδάλι, με ρίζες από την ανατολή και τεράστια ιστορία στην ελληνική ζαχαροπλαστική. Έχουμε τη συνταγή για να γίνει αφράτο και πεντανόστιμο, αλλά και τρόπους να την κάνετε νηστίσιμη.

«Σάμαλι, παστέλι, κοκ» η ιαχή αυτή είναι ιδιαίτερα γνώριμοι στους παλιότερους από εμάς, καθώς οι «σαμαλιτζήδες» την φώναζαν συχνά στα στάδια ή σε σημεία «στέκια» όπου πολύς κόσμος έκανε τη βόλτα του. Το σάμαλι είναι ένα γλυκό με καταγωγή από τη Δαμασκό της Συρίας, που όπως και το Ραβανί έγινε ανάρπαστο και στην Ελλάδα.

Ποια η διαφορά του ραβανί από το σάμαλι

Η διαφορά
των δύο σιροπιαστών γλυκών με βάση το
σιμιγδάλι είναι πως το σάμαλι γίνεται
με ελάχιστα ή και καθόλου αυγά, σε
σύγκριση με το ραβανί που περιλαμβάνει
και μάλιστα μπόλικα. Η συνταγή για το
σάμαλι μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να
γίνει και νηστίσιμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν θέλετε
λοιπόν να κάνετε το σάμαλι νηστίσιμο,
αντικαταστήστε το γιαούρτι με χυμό
πορτοκαλιού και νερού σε αντίστοιχη
ποσότητα. Μην προσθέσετε όλα τα υγρά
από την αρχή σε αυτή την περίπτωση,
προκειμένου να δείτε πως θα έχετε την
επιθυμητή σύσταση.

Υλικά

  • ½ κιλό σιμιγδάλι χοντρό
  • ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 200ml νερό
  • 2 κουταλιές μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ τριμμένη μαστίχα
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ αμύγδαλα ανάλατα
  • Για το σιρόπι: ½ κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κουταλιά ροδόνερο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Τη φλούδα ενός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Αλείφουμε ένα ταψάκι 23×35 εκατοστά με λίγο ηλιέλαιο.
  • Λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό, που καλό είναι να είναι χλιαρό. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά του κέικ, εκτός από το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι σταδιακά, ανακατεύοντας να ενωθεί το μείγμα.
  • Γυρίζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει, καθώς το σιμιγδάλι πίνει τα υγρά. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε γραμμώσεις στην επιφάνεια του γλυκού, ώστε να «κόψουμε» κομμάτια. Στο κέντρο κάθε ρόμβου τοποθετούμε ένα αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, να δούμε το σάμαλι ναι παίρνει ωραίο χρώμα.
  • Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, μαζί με το χυμό λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη
  • Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το καυτό σάμαλι με μια κουτάλα. Αφήνουμε το γλυκό να πιει το σιρόπι πριν το σερβίρουμε

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr


Πηγή