Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βασικές συμβουλές για να μπορείς να ψήνεις… τα πάντα – Newsbeast

Η μαγειρική μοιάζει για κάποιους άθλος ακατόρθωτος και είναι σίγουρα αν θες να πας από το μηδέν στην τελειότητα.

Με μικρά βηματάκια όμως και αποφασιστικότητα, μία συνταγή τη φορά, όλα μπορούν να γίνουν.

Τι πρέπει λοιπόν να ξέρει ο αρχάριος για το ψήσιμο; «Το ψήσιμο κάνει σχεδόν τα πάντα να έχουν πιο νόστιμη γεύση», απαντά σχετικά η σεφ Susan Westmoreland.

Τονώνει τις γεύσεις καραμελώνοντας ζάχαρες, λίπη και πρωτεΐνες, εξατμίζοντας το παραπανίσιο νερό και μεταμορφώνοντας όλα τα τρόφιμα σε μικρά διαμάντια για τον ουρανίσκο. Πώς γίνονται όμως όλα αυτά;

Για ψητά λαχανικά, τα περιχύνουμε με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Τα τρυφερά λαχανικά θέλουν 10-20 λεπτά ψήσιμο, ενώ τα πιο σκληρά (ρίζες) χρειάζονται 30-40 λεπτά.

Για το ψητό κρέας ο αρχάριος θα χρειαστεί θερμόμετρο για να ξεκινήσει την πορεία του σωστά. Η προετοιμασία όμως είναι για όλους η ίδια. Βγάζουμε λοιπόν το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να ψηθεί ομοιόμορφα.

Το αλατοπιπερώνουμε αμέσως πριν το βάλουμε στον φούρνο, γιατί αλλιώς το αλάτι θα φέρει όλους τους χυμούς του στην επιφάνεια και θα στεγνώσει.

Η Westmoreland λέει πως ο χρόνος ψησίματος του κρέατος ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κι έτσι κάθε συμβουλή εδώ είναι απλώς ενδεικτική. Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η συχνή παρακολούθησή του, αλλά και οι ενδείξεις του θερμομέτρου.

Ακόμα κι έτσι, οφείλουμε να βγάλουμε το κρέας από τον φούρνο αρκετά πριν αγγίξει την επιθυμητή θερμοκρασία, καθώς συνεχίζει να ψήνεται μέχρι να κρυώσει και να σερβιριστεί.


Source link