Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Πατάτες ογκρατέν με τσένταρ και θυμάρι – Newsbeast


Υλικά

  • 8 μεσαίες πατάτες
  • 2 κ.σ. βούτυρο αλατισμένο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 φλ. τσαγιού πλήρες γάλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ. γλ. φρέσκο θυμάρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού τσένταρ τριμμένο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Ξεφλουδίστε και κόψτε σε ροδέλες τις πατάτες.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε μέτρια- υψηλή φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5- 7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, 2 κ. γλ. αλάτι και πιπέρι και αφήστε να σιγοβράσει.
  5. Ρίξτε στην κατσαρόλα τις πατάτες και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 30- 35 λεπτά.
  6. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί.
  7. Πασπαλίστε με το τριμμένο τσένταρ και ψήστε για περίπου 20- 25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Source link