Τρίτη , 22 Ιούλιος 2025

Συνταγή για σπετζοφάι με γαλοπούλα

Με λουκάνικα γαλοπούλας, αντί για χοιρινά, απολαμβάνουμε πιο ελαφρύ και υγιεινό σπετζοφάι χωρίς όμως να στερούμαστε την κλασική νοστιμιά του. 

Το παραδοσιακό σετζοφάι είναι ένας μερακλίδικος πηλιορείτικος μεζές ο οποίος αυτή την εποχή είναι στις δόξες του. Αυτό δε συμβαίνει μόνο επειδή είναι οι μέρες που το Πήλιο γεμίζει παραθεριστές που το απολαμβάνουν στα ξακουστά μεζεδοπωλεία του. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει κυρίως επειδή τα βασικά υλικά αυτού του φαγητού είναι στα καλύτερά τους. Και δεν εννοούμε φυσικά τα λουκάνικα που είναι all season προϊόν. Οι πιπεριές όμως τώρα το καλοκαίρι είναι πιο σαρκώδεις και τραγανές από ποτέ και οι υπαίθριες ντομάτες είναι μπαμπάτσικες και χυμώδεις. Γι αυτό είναι ευκαιρία να φτιάξουμε σπετζοφάι ακόμα και στο σπίτι όπως ακριβώς κάνουν οι πηλιωρείτισσες νοικοκυρές αυτόν τον καιρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή όμως τα χοιρινά λουκάνικα (έως 30% περιεκτικότητα σε λίπος) ανεβάζουν κατά πολύ τα λιπαρά και τις θερμίδες του φαγητού σας προτείνουμε να τα αντικαταστήσετε με λουκάνικα γαλοπούλας (3-10% λιπαρά). Έτσι θα φτιάξετε ένα πιο ελαφρύ, υγιεινό και θρεπτικό φαγητό για όλη την οικογένεια το οποίο παράλληλα θα είναι και σε πρωτεΐνες (χοιρινό λουκάνικο: περιέχει κατά μέσο όρο 8% πρωτεΐνη, λουκάνικο γαλοπούλας: περιέχει κατά μέσο όρο 15% πρωτεΐνη).

Σπετζοφάι με λουκάνικο γαλοπούλας / Φωτογραφία: Shutterstock

Ελαφρύ σπετζοφάι με λουκάνικο
γαλοπούλας

Υλικά για 4 μερίδες

  • 350 γρ. λουκάνικα γαλοπούλας, σε χοντρές φέτες
  • 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά καμπάνα, σε φέτες
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά καμπάνα, σε φέτες
  • 1 κίτρινη πιπεριά καμπάνα, σε φέτες
  • 2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1 πρέζα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 πρέζα ρίγανη ξερή
  • 1 πρέζα δυόσμο ξερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τα λουκάνικα για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και αυτά λίγο. Ξαναρίχνουμε μέσα τις πιπεριές και το σκόρδο, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη ρίγανη και τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, ανακινούμε κυκλικά της κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λουκάνικα και οι πιπεριές και να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε με φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip
Σερβίρουμε το σπετζοφάι σκέτο, ως ορεκτικό ή μεζέ, μαζί με άλλες νοστιμιές σε μικρά πιατάκια μαζί με τσίπουρο, κρασί ή ακόμα και ούζο. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή που σας προτείνουμε μπορεί ίσως να λειτουργήσει καλύτερα, και, ως κύριο πιάτο μαζί με λευκό πιλάφι, πατάτες τηγανητές/ ψητές ή βελούδινο πουρέ.   


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Βιοκαλλιεργητής προειδοποιεί τι δεν πρέπει να κάνουμε με τις ντομάτες: «Μην τις βάζετε στο ψυγείο, τις πετάτε»

Διανύουμε την εποχή της ντομάτας, του αγαπημένου λαχανικού με το ωραίο άρωμο και τους τρομερούς …

Daily-News.GR