Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

FNL: Τα 101 εστιατόρια εκτός Αθηνών, στα νησιά και από Κόρινθο έως Καβάλα που βραβεύτηκαν

Αυτά είναι τα 167 εστιατόρια σε όλη τη χώρα που απέσπασαν τιμητική διάκριση στα φετινά Βραβεία Γαστρονομίας του FNL, τα οποία έγιναν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Σε μια λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού, κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη, απονεμήθηκαν τα τα FNL Best Restaurant Awards, τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια, τους chef, τους managers και τους επιχειρηματίες της εστίασης που ξεχώρισαν για το έργο τους τη χρονιά που πέρασε. 167 εστιατόρια σε όλη τη χώρα απέσπασαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, ξεχωρίζοντας σε 12 κατηγορίες οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Φέτος, η ανακοίνωση των βραβείων έγινε σε δύο φάσεις: τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν οι νικητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και, τώρα, οι νικητές στα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα έγινε η απονομή επτά ειδικών βραβείων, μεταξύ των οποίων τα εξής: Εστιατόριο της Χρονιάς, Chef της Χρονιάς, Best everyday city restaurant, Restaurant Μanager της χρονιάς και Βραβείο Συνολικής Προσφοράς. Στην τελετή απονομής, της οποίας μεγάλος χορηγός ήταν η Intracom, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 εκλεκτοί καλεσμένοι, ενώ παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Τάκης Ζαχαράτος. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Selene στη Σαντορίνη
Πιάτο του εστιατορίου Selene στη Σαντορίνη που απέσπασε το μεγάλο βραβείο της βραδιάς – Φωτογραφία: Courtesy of Selene

Η γαστρονομία μετατρέπεται σε πυλώνα της βιομηχανίας τουρισμού της χώρας 

Η Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, έκανε ειδική μνεία για το πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της γαστρονομικής δημιουργικότητας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές κατακτήσεις, όπως αποδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη ένταξη της Θεσσαλονίκης, της πρώτης ελληνικής πόλης, στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού. Ο συνιδρυτής του FNL Guide και FNL Awards κος Πάνος Δεληγιάννης δήλωσε αντίστοιχα σχετικά: «Η σφραγίδα αναγνώρισης, αξιοπιστίας και κύρους του θεσμού μας που φέτος μας δίνει η αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς αφενός αποτελεί μια αναγνώριση του έργου μας, αλλά επιβεβαιώνει και την πεποίθησή μας ότι η γαστρονομία είναι βασικός πυλώνας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας. Φέτος έχουμε 75 εστιατόρια που κερδίζουν για πρώτη φορά αστέρι, με τα 29 από αυτά να έχουν ανοίξει στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη βράβευσή μας (Μάρτιος 2020) μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Επιπρόσθετα στις απονομές του 2022 εγκαινιάσαμε μια νέα κατηγορία εστιατορίου, τις Gastro-ταβέρνες, θέλοντας να δώσουμε βήμα και χώρο σε αυτή την ανερχόμενη τάση όπου η παραδοσιακή ταβέρνα αντιμετωπίζεται με πιο σύγχρονη ματιά και με ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση των υλικών»

Οι νικητές των Βραβείων Γαστρονομίας του FNL για το 2022

Αυτά είναι τα 167 εστιατόρια που κερδίζουν ένα τουλάχιστον αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards 2022 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των βραβείων. 

Από αυτά πέντε εστιατόρια κερδίζουν τρία αστέρια, 34 εστιατόρια αξιολογούνται με δύο αστέρια και 128 με ένα αστέρι. Στη λίστα των 167 βραβευμένων περιλαμβάνονται 75 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι πρώτη φορά, εκ των οποίων τα 29 άνοιξαν το 2020 και έως τον Νοέμβριο του 2021!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Oι νικητές στα επτά ειδικά βραβεία

RESTAURANT OF THE YEAR
Selene, Σαντορίνη

Selene στη Σαντορίνη
Selene, Σαντορίνη – Φωτογραφία: Courtesy of Selene

ΒEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR
Napul’e, Αθήνα

CHEF OF THE YEAR
Μανώλης Παπουτσάκης

Σεφ Μανώλης Παπουτσάκης
Σεφ της χρονιάς αναδείχθηκε ο Μανώλης Παπουτσάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

PASTRY CHEF OF THE YEAR
Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας, Noble Pastry

RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR
Ευριπίδης Αποστολίδης, Μαραθιά, Τήνος

BEST WINE-LIST OF THE YEAR
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

κάβα Squirrel Danai Beach Resort and Villas
Η κάβα του Squirrel στο Danai Beach Resort and Villas στη Χαλκιδική – Φωτογραφία: Courtesy of Squirrel

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Γιάννης Ευσταθιάδης

Τα εστιατόρια που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙA

Lauda Andronis Boutique Hotel Σαντορίνη
Η βεράντα του εστιατορίου Lauda στο Andronis Boutique Hotel της Σαντορίνης – Φωτογραφία: Courtesy of Lauda

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3 αστέρια

  • Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
  • Σπονδή, Αθήνα
  • Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική
Bill & Coo Gastronomy Project Μύκονος
Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος – Φωτογραφία: Courtesy of Bill & Coo Gastronomy Project

2 αστέρια

  • Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος
  • Delta Restaurant, Αθήνα NEWCOMER
  • Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη
  • Hervé, Αθήνα NEWCOMER
  • Lycabettus Restaurant, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη
  • Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
  • Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
  • Soil, Αθήνα NEWCOMER
  • The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
  • The Ziller’s, Αθήνα NEW ENTRY

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

 Etrusco Kέρκυρα
Πιάτο στο εστιατόριο Etrusco της Κέρκυρας – Φωτογραφία: Courtesy of Etrusco

3 αστέρια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Botrini’s, Αθήνα
  • Etrusco, Κέρκυρα
Noble Gourmet Restaurant Elysium Resort & Spa Ρόδος
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος – Φωτογραφία: Courtesy of Noble Gourmet Restaurant

2 αστέρια

  • Aleria, Αθήνα
  • Botrini’s, Angsana Corfu Resort & Spa, Κέρκυρα NEWCOMER
  • CTC, Αθήνα
  • Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος NEW ENTRY
  • Hytra, Αθήνα
  • Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
  • Opson, Andronis Arcadia NEWCOMER
  • Selene, Σαντορίνη
  • Varoulko Seaside, Αθήνα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 

2 αστέρια

  • Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας NEWCOMER
  • Noēma, Μύκονος NEWCOMER
  • Salonika, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
  • Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
Noēma Μύκονος
Noēma, Μύκονος – Φωτογραφία: Courtesy of Noēma

1 αστέρι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος NEW ENTRY
  • Artisanal, Αθήνα
  • Avant Garden, Σύρος NEW ENTRY
  • Barozzi, Νάξος NEW ENTRY
  • Black Rock, Santorini Secret Suites & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY
  • Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
  • César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY
  • Cookoovaya, Αθήνα
  • Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
  • Hellas, Πεύκος-Ρόδος NEW ENTRY
  • Kalopsia, Τήνος NEWCOMER
  • Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
  • Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος
  • Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
  • Makris Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα NEWCOMER
  • Μαραθιά, Τήνος NEW ENTRY
  • Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY
  • Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος
  • Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος
  • Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος NEW ENTRY
  • Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη
  • Philia, Κοκκάρι-Σάμος NEW ENTRY
  • Pomo d`Oro, Κέρκυρα
  • Προσήλιο, Ζάκυνθος NEW ENTRY
  • Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
  • Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
  • Φοίνο, Καλαμάτα NEWCOMER
  • Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
  • Zoga, Aeolis Hotel, Τήνος NEW ENTRY

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

1 αστέρι

  • Στου Βασιλαρακιού, Νάξος NEW ENTRY
  • Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
  • Γιουβετσάκια, Αθήνα
  • Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
  • Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας
  • Καλοκαίρι, Αντίπαρος NEW ENTRY
  • Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
  • Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα
  • Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
  • Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος NEW ENTRY
  • Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
  • Νόμπελος, Ζάκυνθος
  • Panygiri, Σαντορίνη NEW ENTRY
  • Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος NEW ENTRY
  • Rosa’s, Σαντορίνη NEW ENTRY
  • Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι NEW ENTRY
  • Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα NEW ENTRY
  • Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
  • Χάραμα, Νάουσα
  • Χάρης, Νάξος NEW ENTRY
  • Ωρομέδων, Κως

MODERN BISTRO 

2 αστέρια

  • Vezene Athens, Αθήνα
  • Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη
Vezene Santorini Cavo Tagoo, Σαντορίνη
Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη – Φωτογραφία: Courtesy of Vezene Santorin

1 αστέρι

  • Albergo Gelsomino Restaurant, Κως NEW ENTRY
  • Annie Fine Cooking, Αθήνα NEWCOMER
  • Clochard, Θεσσαλονίκη
  • Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
  • Idol, Σαντορίνη
  • Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
  • Malconi’s, Αθήνα
  • Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
  • Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα NEWCOMER
  • San Michali, Food & Culture, Σύρος NEW ENTRY
  • Simul, Αθήνα
  • Thama, Τήνος NEW ENTRY

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ 

1 αστέρι

  • Αξιώτισσα, Νάξος NEW ENTRY
  • Απόδραση, Τήνος NEW ENTRY
  • Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας NEW ENTRY
  • Mezen, Βόλος
  • Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
  • Μούργα, Θεσσαλονίκη
  • Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα NEWCOMER
  • +τροφή, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
  • Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα NEW ENTRY
  • ΦΙΤΑ, Αθήνα NEW ENTRY

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ 


2 αστέρια

  • Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
  • Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
  • Veritable, Αθήνα
Βενετσιάνικο Πηγάδι Κέρκυρα
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα – Φωτογραφία: Courtesy of Βενετσιάνικο Πηγάδι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1 αστέρι

  • Abreuvoir, Αθήνα NEW ENTRY
  • Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
  • Cabana, Sani Club, Χαλκιδική NEW ENTRY
  • Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική
  • Henry G., Πάρος NEW ENTRY
  • Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη NEW ENTRY
  • Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική
  • Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
  • Monzu, Αθήνα NEWCOMER
  • Napul’e, Αθήνα NEW ENTRY
  • Le Pavillon, Αθήνα NEWCOMER
  • Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

HIGH-END BEACH RESTAURANTS

2 αστέρια

Scorpios Μύκονος
Scorpios, Μύκονος – Φωτογραφία: Courtesy of Scorpios

1 αστέρι

  • Jackie O’, Μύκονος

FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ

2 αστέρια

  • Alali Restaurant, Σαντορίνη
  • Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος
  • Sushimou, Αθήνα
Alali Restaurant Σαντορίνη
Πιάτο στο Alali Restaurant στη Σαντορίνη – Φωτογραφία: Courtesy of Alali Restaurant

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1 αστέρι

  • Birdman, Αθήνα
  • Freud Oriental, Αθήνα
  • Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
  • Matsuhisa Athens, Αθήνα
  • Nikkei, Αθήνα
  • Nolan, Αθήνα
  • Senta, Αθήνα NEWCOMER

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ

1 αστέρι

  • Basegrill, Αθήνα
  • Beefbar Athens, Αθήνα NEWCOMER
  • Beefbar Mykonos, Μύκονος
  • Βεργιώτικο, Βέροια
  • Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
  • Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
  • Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
  • Spit Jack, Αθήνα NEW ENTRY
  • Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ

2 αστέρια

  • Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
  • Τραβόλτα, Αθήνα

1 αστέρι

  • Αλλού Γυαλού, Σύρος NEW ENTRY
  • Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
  • Bluefish, Αθήνα NEW ENTRY
  • Δουράμπεης, Αθήνα
  • Θαλασσάκι, Τήνος
  • Kritikos Port, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
  • Μαρίνα, Χαλκιδική
  • Mario Restaurant & Farm, Πάρος NEW ENTRY
  • Milos, Αθήνα NEWCOMER
  • Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
  • Toula’s, Κέρκυρα
  • Τριζόνι, Χαλκιδική – (NEWCOMER Θεσσαλονίκη)

STREET FOOD 

1 αστέρι

  • Baba Ghanoush, Αθήνα
  • Black Salami, Αθήνα NEWCOMER
  • Chicken Picnic, Αθήνα NEWCOMER
  • Falafel Al Sharq, Αθήνα
  • Feyrouz, Αθήνα
  • Granello, Αθήνα NEWCOMER
  • Hoocut, Αθήνα
  • Κώστας, Αθήνα
  • Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα
  • Overoll, Αθήνα NEWCOMER
  • Smash n’ bun, Αθήνα NEWCOMER
  • Surfer Maya, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Η τελετή απονομής ολοκληρώθηκε με ένα πολύχρωμο Food Parade με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Herve Pronzato (Herve), Νίκος Πολιτάκος (Senta), Ντίνος Φωτεινάκης (Bill & Coo Gastronomy Project & Beefbar Mykonos), Μιχάλης Μερζένης (Chicken Picnic), Γιάννης Κοσμαδάκης (Malconi’s), Γιώργος Πλατινός (Andronis Group) και Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας (Noble Pastry), πλαισιώνοντας τους χορηγούς της βραδιάς, που δεν ήταν άλλοι από τη Moet & Chandon, το τζιν Roku, τα κρασιά του Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα EZA Pilsner και τον καφέ Taf. Το παρόν έδωσε ταυτόχρονα και στους δύο χώρους της εκδήλωσης ένας ακόμη χορηγός: το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά που δρόσισε τους καλεσμένους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλαιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.


Πηγή