Άνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ένας τραυματισμός στο κεφάλι

Οι άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί στο παρελθόν στο κεφάλι, π.χ. σε τροχαία ατυχήματα, αθλήματα ή συμπλοκές, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Σνάιντερ, ανέλυσαν στοιχεία για μία ομάδα ανθρώπων με μέση ηλικία 54 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος 25ετίας.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν υποστεί κάποιο σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αυτοί που κάποτε είχαν έναν τέτοιο τραυματισμό, αντιμετώπιζαν 1,25 φορές (25%) μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, ενώ εκείνοι με ιστορικό δύο ή περισσότερων τραυματισμών στο κεφάλι είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σχεδόν το 10% όλων των περιστατικών άνοιας θα μπορούσε να αποδοθεί σε τουλάχιστον έναν προηγούμενο τραυματισμό στο κεφάλι.

«Ο τραυματισμός στο κεφάλι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια, όμως είναι κάτι που θα μπορούσε να προληφθεί. Τα ευρήματά μας, πάντως, δείχνουν ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι τραυματισμοί έχουν υπάρξει τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για άνοια», δήλωσε η Σνάιντερ και τόνισε πως το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και Άνοιας «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association».

Διαβάστε επίσης:

Τραυματισμός στο κεφάλι: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Χτύπημα στο κεφάλι: Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι σοβαρό

Κορονοϊός: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι πάσχοντες από άνοια

 


Πηγή