Τρίτη , 6 Δεκέμβριος 2022

Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού τις πρώτες τρεις ημέρες μετά τη διάγνωση Covid-19 στους ηλικιωμένους

Ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους που διαγιγνώσκονται με Covid-19 είναι υψηλότερος μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της American Stroke Association για τα εγκεφαλικά στη Νέα Ορλεάνη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 37.400 ανθρώπους άνω των 65 ετών (μέση ηλικία 80 ετών), οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό το 2020 και 2021 και είχαν νοσηλευτεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού υπάρχει μέσα στο πρώτο τριήμερο από τη διάγνωση, όντας δέκα φορές υψηλότερος σε σχέση είτε με την περίοδο πριν τη διάγνωση της Covid-19 είτε έναν μήνα μετά τη διάγνωσή της. Μετά τις πρώτες τρεις ημέρες από τη διάγνωση, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται γρήγορα, αλλά παραμένει σχετικά μεγαλύτερος σε σχέση με την περίοδο πριν τη διάγνωση της Covid-19 ή έναν μήνα μετά τη διάγνωσή της.

Αναλυτικά, τις 4 έως 7 ημέρες μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος είναι 60% μεγαλύτερος, τις 8 έως 14 ημέρες είναι 44% μεγαλύτερος, ενώ 15 έβς 28 ημέρες μόνο 9% μεγαλύτερος. Οι άνθρωποι 65 έως 74 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τη διάγνωση Covid-19 σε σχέση με εκείνους άνω των 85 ετών, καθώς και όσους δεν έχουν ιστορικό εγκεφαλικού.

Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται (ισχαιμικά) ή διαρρηγνύεται (αιμορραγικά), εμποδίζοντας έτσι το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να φθάσουν σε αυτόν. Η αδυναμία στα χέρια, η δυσκολία στην ομιλία και η παραμόρφωση του προσώπου είναι μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού.


Πηγή