Κυριακή , 1 Οκτώβριος 2023

Αγελαδινό, βρόμης, σόγιας, αμυγδάλου – Ποιο είναι το πιο θρεπτικό γάλα;

Με τόσες εναλλακτικές γάλακτος να κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι καταναλωτές δυσκολεύονται να επιλέξουν το κατάλληλο για αυτούς.

Ο Δρ. Duane Mellor, γνωστός ερευνητής στον τομέα της διατροφής στη Μ. Βρετανία, υποστηρίζει ότι το αγελαδινό γάλα προσφέρει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και φυσικά σάκχαρα.

Παρότι πολλοί επιλέγουν το φυτικό γάλα στο πλαίσιο μιας vegan διατροφής, επικαλούμενοι λόγους υγείας, ηθικής ή προστασίας του περιβάλλοντος, αυτή η επιλογή στερείται ζωτικών βιταμινών, είπε.

Το πλήρες αγελαδινό γάλα έχει περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τα γάλατα φυτικής προέλευσης, με τα 200ml να δίνουν 132 θερμίδες και 4,8 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.

Το ημιάπαχο αγελαδινό γάλα, η πιο δημοφιλής επιλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνει 100 θερμίδες και 2,2 γραμμάρια κορεσμένων προϊόντων ανά 200 ml.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η πηγή του 25% των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των ανθρώπων. Η υπερβολική κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων.

Γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψή τους σε 20 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι άνδρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30 γραμμάρια καθημερινά.

Τα φυτικά γάλατα περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και τις μισές θερμίδες από το αγελαδινό γάλα.

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει 0,2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και μόλις 50 θερμίδες ανά 200ml.

Ομοίως, το γάλα σόγιας περιέχει 0,6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και 84 θερμίδες, ενώ το γάλα βρόμης περιέχει 0,4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και 94 θερμίδες στην ίδια ποσότητα.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι το αγελαδινό γάλα είναι πραγματικά πιο υγιεινό.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές εναλλακτικές στερούνται ζωτικών θρεπτικών συστατικών που απαντώνται στη φύση.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει ασβέστιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για υγιή οστά και δόντια, και πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αναδόμηση. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και ιώδιο, που βοηθά στη δημιουργία σημαντικών θυρεοειδικών ορμονών.

Το αγελαδινό γάλα έχει επίσης περισσότερες πρωτεΐνες από τις φυτικές επιλογές, 7,2 γραμμάρια το ημιαποβουτυρωμένο και 7 γραμμάρια το πλήρες ανά 200ml.

Ένα ποτήρι γάλακτος σόγιας περιέχει περίπου 6,5 γραμμάρια, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα αμυγδάλου και βρόμης έχουν μόνο ένα γραμμάριο πρωτεΐνης.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες επιλογές μετά βίας συμβάλλουν στην αναγκαία ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν 0,75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με αυτήν την εξίσωση, η μέση γυναίκα χρειάζεται 45 γραμμάρια, ενώ ένας άνδρας 55 γραμμάρια.

Επιπλέον, τα σάκχαρα του αγελαδινού γάλακτος είναι πιο ποιοτικά.

Παρότι το αγελαδινό γάλα έχει περίπου 9 γραμμάρια σακχάρων ανά ποτήρι 200 ml και τα φυτικά από 0 έως 6 γραμμάρια, το αγελαδινό περιέχει φυσική ζάχαρη, τη λακτόζη.

«Στο αγελαδινό γάλα η ζάχαρη είναι μόνο λακτόζη που αφομοιώνεται αργά, ενώ στα φυτικά γάλατα προστίθενται χυμοί φρούτων ή ζάχαρη. Τα πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να αφομοιώνονται γρήγορα και πιστεύεται ότι είναι λιγότερο υγιεινά».

Πηγή: Mail Online


Πηγή