Τετάρτη , 8 Φεβρουάριος 2023

«Ασπίδα» για τη γρίπη και το κρυολόγημα η σωστή θωράκιση του οργανισμού

Τον κατάλληλο τρόπο για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στη γρίπη, τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, αναζητούμε όλοι αυτή την εποχή.

Ο διευθυντής ΕΣΥ, Αλέξης Σωτηρόπουλος, Παθολόγος – Διαβητολόγος και Γενικός Ιατρός δίνει στο Onmed.gr χρήσιμες συμβουλές ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο ό,τι και αν απειλεί τον οργανισμό μας.

«Η σωστή και καλή θωράκιση του οργανισμού αποτελεί «ασπίδα», όχι μόνο για τις εποχιακές ιώσεις, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες, αλλά μας βοηθά και στο να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος (πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός) είναι μεν συνηθισμένα, μπορούν όμως να γίνουν πολύ ενοχλητικά», δηλώνει ο γιατρός.

«Για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού προτιμήστε παστίλιες για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά, όπως οι Strepsils Orange Vitamin C, οι οποίες καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων και ιών, μεταξύ των οποίων τον ιό της γρίπης Α, τον RSV, τον SARS-CoV5 και δεν περιέχουν αντιβιοτικό», επισημαίνει ο ίδιος.

Τα οφέλη από τη Βιταμίνη C

Ο κ. Σωτηρόπουλος μας εξηγεί λεπτομερώς τα οφέλη από τη Βιταμίνη C: «Επιπρόσθετα, η Βιταμίνη C που περιέχουν, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του οποίου η ικανότητα για άμυνα έναντι ιών και μικροβίων είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.

Συγκεκριμένα η βιταμίνη C φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου ίασης και της έντασης των συμπτωμάτων. Μάλιστα, σε άτομα με έντονη σωματική καταπόνηση και κάτω από την επίδραση στρες τα αποτελέσματα είναι περισσότερο θεαματικά. Σε πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση βρέθηκε ότι η Βιταμίνη C μπορεί να μειώσει ακόμα και κατά 50% τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος».

Η πρόληψη, όμως, παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τόσο τη γρίπη όσο και το κρυολόγημα. Μερικές συμβουλές από τον κ. Σωτηρόπουλο, που θα σας βοηθήσουν είναι:

• Εάν είστε καπνιστής, σταματήστε το κάπνισμα
• Αν δεν είστε καπνιστής, αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα
• Μην συναναστρέφεστε άτομα που είναι άρρωστα
• Πλένετε τα χέρια σας συχνά
• Μην μοιράζεστε φαγητό, ποτό και σκεύη
• Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα μάτια και το πρόσωπό σας
• Ακολουθείτε Υγιεινή Διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Η βιταμίνη C και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.
• Ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο: Όταν νιώθετε άσχημα, θα πρέπει να δίνετε χρόνο στον οργανισμό σας να αναρρώσει.
• Καταναλώνετε πολλά υγρά.

Μερικές απλές συμβουλές, που όμως μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή και κατάλληλη θωράκιση του οργανισμού σας, ώστε σταδιακά να χτιστεί μία πολύ καλή και ανθεκτική «γραμμή άμυνας». Στόχος είναι τόσο η γρίπη, όσο και το απλό κρυολόγημα να μην καταφέρνουν να σας ρίχνουν στο κρεβάτι και να επιβαρύνουν κατά πολύ την υγεία σας, αλλά και τους ρυθμούς της ίδιας σας της ζωής.

Αλέξης Σωτηρόπουλος MD. PhD
Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός
Διευθυντής ΕΣΥ Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου
Γ.Ν.Νίκαιας – Πειραιά


Πηγή